Vestul sălbatic chinez : peste 150 de morţi la Urumqi

200907-13508.jpg

Vestul sălbatic chinez : peste 150 de morţi la Urumqi

Situaţia se deteriorează în China, unde forţele de ordine au folosit
gaze lacrimogene marţi, 7 iulie, pentru a dispersa aproximativ două
sute de protestatari, în oraşul nord-vestic Urumqi, transmite AFP. Peste
o mie patru sute de persoane au fost arestate până acum, pentru
presupusul rol jucat în violenţele etnice din Urumqi, capitala regiunii
Xinjiang, majoritar musulmană, violenţe soldate cu 156 de morţi.

Situaţia se deteriorează în China, unde forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene marţi, 7 iulie, pentru a dispersa aproximativ două sute de protestatari, în oraşul nord-vestic Urumqi, transmite AFP.

Peste o mie patru sute de persoane au fost arestate până acum, pentru presupusul rol jucat în violenţele etnice din Urumqi, capitala regiunii Xinjiang, majoritar musulmană, violenţe soldate cu 156 de morţi.

Cel puţin două sute de manifestanţi uiguri protestau la Urumqi marţi dimineaţă. Printre ei se aflau şi multe femei care cereau informaţii despre dispariţia unor apropiaţi.

"Sunt aici pentru a cere revenirea soţului meu. Poliţia mi-a ars ieri casa şi l-a luat pe soţul meu", spune disperată o femeie uigură.

China i-a acuzat pe uigurii din exil şi în mod special Congresul mondial uigur, condus de dizidenta în exil Rebiya Kadeer, de organizarea acestor violenţe.

Grupări uigure din exil au afirmat însă că evenimentele s-au produs după ce forţele de ordine chineze au tras împotriva persoanelor care manifestau calm. Mii de participanţi ar fi atacat în acel moment etnici han, populaţie majoritară în China.

În oraşul Kashgar, unde existau informaţii privind organizarea unor manifestaţii similare, magazinele au fost închise seara, iar pe drumurile care duc la aeroportul din oraş au fost instalate baraje ale Poliţiei. În Urumqi, activităţile au fost reduse, mai ales în regiunile unde au avut loc confruntările.

Mii de manifestanţi - cei mai mulţi fiind etnici uiguri - s-au confruntat în ultimele zile cu Poliţia, în timp ce protestau faţă de moartea recentă a două persoane într-o uzină chineză. Protestele ar fi pornit de la un conflict într-o uzină de jucării, după ce membri ai etniei uigure au fost acuzaţi că au abuzat de o femeie chineză.

Uigurii reprezintă o populaţie de origine turcă, ce face parte din marile triburi Oghuz, originare din Orkhon, Mongolia. (CR - 7 iulie 2009;10.40h)