Unde se află Gaddafi?

unde-se-afla-muammar-gaddafi.jpg

Unde se află Muammar Gaddafi?

Ghidul libian ar fi încă la reşedinţa sa din cartierul Bab Al-Aziza din Tripoli, împreună cu apropiaţi şi câţiva membri ai regimului. Informaţia a fost dată luni dimineaţă de un diplomat din capitala libiană, care l-a întâlnit pe Gadaffi de mai multe ori în ultimele două săptămâni. Aceeaşi sursă, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, a precizat că întregul cartier dispune de mai multe buncăre.

Bab Al-Aziza este o adevărată fortăreaţă care se întinde pe mai multe hectare, dar principalele clădiri au fost distruse de loviturile aeriene ale Organizaţiei Nord-Atlantice.

În aceste momente, au loc lupte extrem de violente în această zonă a capitalei libiene. Mai multe tancuri au ieşit din buncărele colonelului şi au deschis focul în capitală, după cum afirmă agenţia italiană ANSA.

Ce şanse are liderul libian să iasă din încercuire?

Potrivit declaraţiilor fostului număr 2 al regimului, Abdessalem Jalloud, care a fugit vineri în Italia, Muammar Gaddafi nu are nicio posibilitate de a părăsi capitala. "Toate căile de acces sunt blocate". Să notăm şi reacţia ministerului sud-african al Afacerilor Externe, potrivit căruia Pretoria nu are de gând să îl salveze pe Gadaffi, să îl scoată din ţară - asta à propos de ştirea difuzată de televiziunea Al-Jazeera, potrivit căreia două avioane sud-africane ar fi aterizat duminică seară pe aeroportul din Tripoli. Mă rog, astfel de speculaţii în astfel de momente nu pot fi excluse dar, atâta timp cât există o zonă de excludere aeriană NATO, cum ar fi putut ajunge pe aeroportul din Tripoli aceste două aeronave?

Gadaffi spune că va rezista până la moarte şi că nu va fi capturat viu de insurgenţi... Saddam, în 2003, spunea acelaşi lucru şi, dacă ne aducem aminte, atunci când a fost capturat de trupele speciale americane, primul gest a fost să ceară să nu mai fie îndreptate armele asupra lui...Deci nu putem spune nici că se va sinucide şi nici că se va preda.

Cum a fost posibilă această înaintare rapidă, în mai puţin de 24 de ore a rebelilor?

Cu sprijinul NATO şi în primul rând al Franţei şi Marii Britanii. Acestea au trimis ofiţeri la sol care au ameliorat capacitatea operaţională, apoi au paraşutat armament şi muniţii performante (în special rachete antitanc Milan de fabricaţie franceză, aceleaşi care au făcut minuni şi în timpul războiului libiano-ciadian în 1987) şi bombardamentele coaliţiei care au distrus capacităţile militare ale regimului şi i-au blocat orice posibilitate de a se aproviziona.