Un nou gazoduct va traversa Marea Neagra

Bulgaria si Rusia si-au reconfirmat hotararea de a urgenta lucrarile de proiectare la noul gazoduct ce va traversa Marea Neagra, ocolind Ucraina si Republica Moldova.

Bulgaria si Rusia si-au reconfirmat hotararea de a urgenta lucrarile de proiectare la noul gazoduct ce va traversa Marea Neagra, ocolind Ucraina si Republica Moldova.
Ministrii bulgar si rus ai Economiei si Energeticii, Petar Dimitrov si Victor Hristenko au semnat la Moscova o declaratie prin care recomanda ca semnarea unui acord interguvernamental sa aiba loc cat mai
repede.
Ministrul bulgar si-a exprimat speranta ca documentul va putea fi semnat in timpul vizitei oficiale in Bulgaria, la inceputul anului 2008 a presedintelui Vladimir Putin.
"Tara noastra este interesata in realizarea proiectului cunoscut sub denumirea "Magistrala de sud", intrucat el va avea ca efect cresterea taxelor de tranzit si va garanta livrarile de gaze rusesti in Europa", a spus ministrul Dimitrov. In acest mod, Bulgaria va deveni unul dintre cele mai importante centre pentru tranzitarea resurselor energetice in sud-estul Europei.
Gazoductul va traversa Marea Neagra intre ocalitatea Beregovaia (Rusia) si Varna, informeaza cotidianul sofiot cu cel mai mare tiraj "Trud".
Pe alocuri, conducta va trece la o adancime de peste doua mii de metri. Proiectul anuntat in luna mai anul curent, in timpul vizitei premierului bulgar Serghei Stanishev la Moscova a facut un pas important spre realizare prin semnarea unui acord de principiu de catre presedintii concernelor Gazprom si ENI (Italia).
Gazoductul de tranzit, cu o capacitate de 30 de miliarde de metri cubi pe an va traversa Bulgaria in doua directii : Grecia - Italia de sud si Romania - Ungaria - Austria. A fost respinsa varianta intiala care prevedea traversarea Marii Negre pana in Turcia, paralel cu gazoductul Magistrala albastra.
Ministrul bulgar al Economiei si Energeticii a avertizat ca Magistrala de sud nu reprezinta o alternativa la gazoductul Nabucco si nu va afecta acordul cu Gazprom, care reglementeaza tranzitarea gazelor rusesti in directia Turciei,
Greciei si Macedoniei, pana in anul 2030.
Dimitrov insa a cerut din partea concernului rus garantii ca vor fi asigurate cantitatile de gaze necesare pentru functionarea optima a Magistralei de sud.
In timpul convorbirilor Dimitrov – Cristenko, a fost discutat si proiectul celei de a doua centrale nucleare bulgare Belene.
"Exista indicii ca organele competente ale Uniunii Europene vor aproba in curand acordul intre compania bulgara de electricitate si compania rusa Atomstroiexport", a spus ministrul bulgar.
El a cerut din partea omologului sau rus sa controleze startul proiectului nuclear, astfel incat sa fie respectate termenele de intrare in functiune a celor doua blocuri energetice.
Dimitrov a anuntat ca anul trecut companii din Rusia au investit in Bulgaria 4,3 miliarde de euro. In acest an, acest indicator va depasi cinci miliarde.

Petio Petkov, Sofia, RFI