UE ofera un mini acord Serbiei

Un mini-acord mai mult comercial, iata tot ceea ce-i poate oferi UE Serbiei aflata la rascruce de drumuri.

O varianta intermediara a fost gasita pâna la urma luni la Bruxelles ca alternativa a Acordului de Stabilizare si Asociere ce nu va fi semnat cu Serbia acum.

UE propune prin urmare un parteneriat commercial si un regim special de vize.

Bruxelles a invitat Belgrad sa semneze aceasta pe data de 7 februarie, la patru zile dupa alegerile prezindentiale când poporul sârb va alege calea UE sau pe cea a nationalismului.

Data de 7 februarie este strategic aleasa astfel incât nationalistii sârbi sa nu poata reprosa europenilor un amestec in afacerile interne.

25 de delegatii europene au sustinut luni la Bruxelles ca Belgrad sa primeasca posibilitatea de a incepe drumul sau european prin semnarea unui acord de stabilizare si asociere.

Belgia si Olanda s-au opus insa din cauza ca Serbia nu coopereaza pe deplin cu TPI de la Haga.

Aceasta a dus la discutii anevoioase luni intre ministrii de externe UE iar compromisul la care s-a ajuns ascunde cu greu divergentele de opnie comunitare privind Serbia.

Ministrul sârb al afacerilor externe Vuk Jeremic a intâmpinat totusi entuziast luni seara solutia de compromis gasita spunînd ca acesta este un moment important in relatia Serbiei cu europenii.

El nu s-a indoit de faptul ca guvernul sârb va accepta propunerea.

Dar, a tinut sa sublinieze Jeremic, Serbia face tot posibilul pentru a-l aresta pe Ratko Mladic pe când alte tari din Balcani ce negociaza deja un viitor european nu coopereaza pe deplin cu TPI.

Si iata, opinia lui Jeremic gaseste ecou in UE unde Franta prin secretarul de stat Jean-Pierre Jouyet a intâmpinat acordul cu multa caldura, Jouyet era prezent luni seara la conferinta de presa unde el nu era prevazut sa se afle.

Aceasta reprezinta delimitare de pozitia intrasigenta a Olandei si a Belgiei dar si un mod de a atrage atentia ca Serbia trebuie ademenita de parte europeana acum cu totul pretul, inainte ca tara sa cada din nou prada nationalismului.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles

28.01.2008