UE isi axeaza relatia cu Ucraina pe acordurile energetice

Premierul ucrainean Yulia Tymoshenko se afla in prima sa vizita la Bruxelles, unde i s-a spus ca integrarea europeana mai dureaza, dar parteneriatele energetice sunt de actualitate.

Relatia Ucrainei cu UE este bazata in present mai mult pe parteneriatul energetic de care europenii au mare nevoie si pe acordurile comerciale devenite posibile mai ales dupa ce Ucraina a fost sustinuta de Uniune pentru primirea in OMC.

Yulia Tymoshenko l-a intâlnit marti 29 ianuarie pe inaltul reprezentant al Uniunii Javier Solana pentru care Ucraina este cea care isi poate decide singura viitorul European daca realizeaza reformele democratice si institutionale cerute.

Cu o zi in urma insa, Tymoshenko a fost primita de presedintele Comisie Europene Jose Manuel Barroso care a pus accentul pe cooperarea energetica dupa ce Prim Ministrul ucrainian l-a informat ca guvernul pe care-l conduce va elimina intermediarii din parteneriatele energetice.

Ucraina nu are nevoie de intermediari, a se intelege de Rusia pentru acordurile cu Turkmenistan sau Kazahstan, i-a spus Tymoshenko lui Barroso ceea ce pentru europeni ar putea insemna mai multa stanbilitate in aprovizionarea cu gaz.

Ucraina si Rusia au avut in ultimii doi ani diferite dispute in acest domeniu iar intreruperea alimentarii Europei cu energie in urma cu doi ani a avut acelasi motiv deoarece tari ale Uniunii importa gaz din Rusia prin conducta ucrainaina.

La Bruxelles, Tymoshenko l-a intâlnit si pe Jozias Van Aartzen, coordonatorul proiectului european Nabucco, gazoducul ce ar importa gaz din Iran tranzitînd Turcia, Bulgaria, România, Ungaria si Austria.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles

29.01.2008