UE aşteată analiza TPI pentru fosta Iugoslavie în urma arestării lui Radovan Karadzici

Uniunea Europeană aşteaptă acum analiza Tribunalului Penal Internaţional de la Haga privind deplina cooperare a Serbiei cu Tribunalul, de aceasta va depinde integrarea europeana a tarii.

«Aşteptăm acum verdictul dat de Haga dar sunt siguri că Tribunalul va spune că Serbia cooperează pe deplin», a declarat dimineaţă la Bruxelles şeful diplomaţiei europene Javier Solana.

Într-adevăr, fără un acord al Tribunalului, Serbia nu îşi poate consolida relaţiile cu Uniunea Europeană, cu toate ca la Belgrad acum se află în fine un guvern proeuropean şi că Bruxellesul a oferit Belgradului un important Acord de Stabilizare si Asociere.

Aflat până nu de mult teoretic in grija Bosniei pentru extrădarea către Haga, fostul lider bosniac sârb Radovan Karadzici, inculpat pentru ordinul politic al genocidului de la Srebrenica în Bosnia in 1995, a fost capturat de forţele sârbe ce se mândresc acum cu o cooperare exemplara.

TPI îşi rezervă însă dreptul de a analiza situaţia, procurorul şef al Tribunalului, belgianul Serge Bramertz a indicat doar ca acest nou eveniment constituie un pas important făcut de Serbia.

Organismul de la Haga creat imediat după sfârşitul conflictelor din fosta Iugoslavie are o putere reala în luarea de decizii europene privind Balcanii de vest.

De avizul acestuia a depins si începerea negocierilor preaderare cu Croaţia in 2005, aviz emis doar după arestarea criminalului de război croat Ante Gotovina.

TPI primul creat de acest fel printr-o decizie a ONU a adaptat procedurile existente anterior si a identificat mai bine noţiunea de conflict armat internaţional ca si pe cea a persoanelor protejate.

Tribunalul îi deţine deja pe cei 22 criminali de război sârbi dintr-un total de 24 inculpaţi, arestarea lui Radovan Karadzici este deci o altă veste buna pentru Haga care îl aşteaptă totuşi pe inclupatul sârb numărul unu, generalul Ratko Mladic care a organizat genocidul de la Srebrenica.

Bruxelles, Mihaela Gherghisan

22/07/2008; 13h00