UDMR refuză oferta liberalilor

marko-bela-vorbeste-o-scena.jpg

Marko Bela refuză oferta privind un Guvern PNL-PSD-UDMR.

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România refuză să facă un Guvern cu PNL şi PSD. Preşedintele UDMR, Marko Bela spune la RFI că nu a fost convins de oferta făcută de liderul formaţiunii liberale, Crin Antonescu. Principala problemă în relaţia cu cele două partide de Opoziţie este legea educaţiei, spune vice-premierul.

Marko Bela nu vrea să audă acum de un Guvern cu PNL şi PSD : "În acest moment, nimeni nu a reuşit să-mi demonstreze că într-o altă formulă de guvernare, am putea face altfel decât în această coaliţie şi că există o alternativă clară, fermă faţă de direcţia aleasă de actualul Guvern şi atunci trebuie să-mi pun întrebarea de ce să se speculeze sau de ce să speculăm un alt Guvern sau o altă coaliţie ?".

Guvern PNL-PSD-UDMR

Marko Bela, preşedintele UDMR

AscultăDownload

Preşedintele UDMR precizează că problema principală din relaţia cu liberalii şi social-democraţii este legea educaţiei. PNL şi PSD se opun acestui document, în forma actuală. Textul permite elevilor aparţinând minorităţilor să înveţe Istoria şi Geografia în limba maternă. În plus, limba română ar urma să fie studiată de ei ca o limbă străină.

"Trebuie să subliniez că în acest moment, relaţiile noastre cu PNL şi cu PSD sunt încărcate cu problema legii educaţiei. Ei nu numai că nu ne-au ajutat în privinţa dispoziţiilor privind drepturile minorităţilor, dar tot timpul au încercat să blocheze aceste dispoziţii", aminteşte vice-premierul.

Legea educaţiei se află acum pe masa Curţii Constituţionale, sesizată de Opoziţie. Instanţa a amânat recent decizia până pe data de patru ianuarie.