UDMR lasă uşa deschisă Partidului Democrat Liberal

Preşedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România nu exclude un eventual Guvern PDL - UDMR. Marko Bela s-a întâlnit duminică, 13 decembrie, cu reprezentanţii Partidului Democrat Liberal. Este posibilă formarea unei coaliţii mai restrânse PDL-UDMR, în cazul în care PNL va refuza să intre în această majoritate pentru formarea Guvernului, spune liderul UDMR.

Preşedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România nu exclude un eventual Guvern PDL - UDMR. Marko Bela (foto) s-a întâlnit duminică, 13 decembrie, cu reprezentanţii Partidului Democrat Liberal.

Este posibilă formarea unei coaliţii mai restrânse PDL-UDMR, în cazul în care PNL va refuza să intre în această majoritate pentru formarea Guvernului, spune liderul UDMR.

"Este posibilă o coaliţie mai restrânsă PDL-UDMR, dar în continuare am dori o coaliţie mai largă, cu participarea PNL", declară Marko Bela. El precizează că în cadrul întâlnirii s-a stabilit că se poate merge şi în această formulă restrânsă, deşi nu este de dorit aşa ceva într-o perioadă de criză economică.

"Am discutat o posibilă formulă de coaliţie, de modul în care se vor lua deciziile într-o astfel de coaliţie politică", explică Marko Bela.

Despre posibilitatea ca PDL să desemneze premierul, Marko Bela a spus că UDMR nu a cerut funcţia de premier şi nici un portofoliu, pentru că nu au discutat despre acest lucru, informează Mediafax.

Potrivit preşedintelui PDL, Emil Boc, cele două formațiuni au făcut o "radiografie" a ceea ce nu a funcţionat în alianţele PDL-PNL sau PDL-PSD, acele elemente care nu au funcţionat din cauza protocolului sau din cauza comportamentului unor persoane.

"Nu a existat nici un fel de disciplină guvernamentală, parlamentară de respectare a deciziilor", spune Emil Boc, referindu-se la scurta guvernare alături de PSD şi la criticile formulate de unii parlamentari social-democraţi la adresa PDL, într-o perioadă în care Guvernul funcţiona.

Una peste alta, soarta viitorului Guvern este incertă. Partidul Democrat Liberal a declarat deschis că şi-ar dori un Executiv alături de Partidul Naţional Liberal şi eventual UDMR.

De partea lor, liderii cei mai importanţi ai PNL, preşedintele Crin Antonescu şi prim-vicepreşedintele Ludovic Orban au spus că formaţiunea lor nu va face parte dintr-un Guvern "marionetă".