Transferarea lui Radovan Karadzici va avea loc în secret

200807-5983.jpg

Transferarea lui Radovan Karadzici va avea loc în secret

Proteste de amploare împotriva arestării criminalului de război Radovan Karadzici în Serbia. Manifestaţia este organizată de Partidul radical sârbesc-ultranaţionalist. Transferarea lui Radovan Karadzici la Tribunalul Penal Internaţional de la Haga va fi efectuată în secret pentru a evita presa şi protestele plănuite de susţinătorii naţionalişti ai fostului lider politic al sârbilor bosniaci. Manifestația are loc in ziua în care recursul depus de Karadzici împotriva transferării sale e aşteptat să ajungă la instanţele Justiţiei.

Proteste de amploare împotriva arestării criminalului de război Radovan Karadzici în Serbia. Manifestaţia este organizată de Partidul radical sârbesc-ultranaţionalist.

Transferarea lui Radovan Karadzici la Tribunalul Penal Internaţional de la Haga va fi efectuată în secret pentru a evita presa şi protestele plănuite de susţinătorii naţionalişti ai fostului lider politic al sârbilor bosniaci. Manifestația are loc in ziua în care recursul depus de Karadzici împotriva transferării sale e aşteptat să ajungă la instanţele Justiţiei.

La Belgrad totul este pregătit pentru transferarea lui Radovan Karadzici la Haga. Unicul lucru asupra căruia se insista categoric este respectarea legii. Procedura prevede ca după sosirea recursului la Tribunal, judecătorii autorizaţi au la dispoziţie trei zile pentru a lua o decizie. La această decizie inculpatul nu mai are nici o posibilitate de recurs. Ministerului Justiţiei îi revine misiunea de a semna decizia privitoare la transferare.

Karadzici, este acuzat pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război în timpul conflictului bosniac din 1992-1995. Avocatul apărării Svetozar Vujacici este conştient că recursul nu va schimba nimic, dar, după cum singur recunoaşte scopul lui este să amâne transferarea.

Apărarea lui Radovan Karadzici este în deplină legătură cu mitingul organizat marţi seara de Partidul radical sârb în capitala Serbiei. Se aşteaptă ca opoziţia să atace la acest miting conducerea democrată şi pe preşedintele Serbiei Boris Tadici pentru trădare naţională. Tadici a primit deja mai multe mesaje în care este ameninţat cu moartea.

Partidul Radical sprijinit de coaliţia fostului premier Vojislav Kostunita încearcă să mobilizeze elementele naţionaliste lansând povestea ca Radovan Karadzici ar fi fost arestat de forţe care nu aparţin instituţiilor sârbeşti. Şi fostul premier Koştuniţa acuză conducerea că nu duce o politică naţională independentă şi susţine că Tribunalul de la Haga condamnă doar acuzaţii sârbi. În asemenea condiţii, autorităţile de la Belgrad lasă să se înţeleagă că transferarea va avea loc în secret pentru a nu fi transformată într-un spectacol public.

Serbia, Petar Tomici

29/07/2008; 09h50