Traian Băsescu e sceptic în privinţa Schengen

basescu-traian-cotroceni-steaguri-spate.jpg

Preşedintele Traian Băsescu este critic la adresa CSM.

Preşedintele crede că "se prefigurează un eşec cel puţin parţial în ce priveşte MCV", la care ţin foarte multe ţări europene. Şeful statului subliniază că unele ţări fac legătura între aderarea României la Schengen şi MCV, adică monitorizarea pe justiţie.

"Aş vrea să discutăm perspectiva 2011-2012. De asemeni, problematica legată de Spaţiul Schengen, unde, după cum ştiţi, Ministerul de Interne a avut o prestaţie bună. Practic, ultima inspecţie a confirmat faptul că România şi-a îndeplinit obligaţiile tehnice. Vom avea şi raportul pe 16. Sper să nu fie schimbat faţă de informaţiile pe care le am de la Ministerul de Interne. În acelaşi timp, însă, se prefigurează un eşec, cel puţin parţial, în ceea ce priveşte raportul pe MCV, la care foarte multe ţări europene ţin", a declarat Traian Băsescu, la întâlnirea cu liderii coaliţiei, la Palatul Cotroceni.

Şeful statului subliniază că unele ţări fac legătura între aderarea României la Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare, adică monitorizarea pe justiţie. "Din păcate, în zona CSM se cantonează deja aprecieri negative, ceea ce nu este de natură să ajute România să şteargă impresia că lucrurile merg într-o direcţie bună în ceea ce priveşte MCV, cu impactul de rigoare chiar pe admiterea noastră în Spaţiul Schengen. Înţeleg că, în ceea ce priveşte structura, alegerile de la CSM, un judecător a fost invalidat de Tribunalul Bucureşti, iar mâine se pune problema validării în Senat a CSM. Vom discuta şi acest subiect", spune Traian Băsescu.

În opinia sa, principala problemă a CSM e aceea că unii judecători sunt la al doilea mandat. "Raportul intermediar se prefigurează un eşec, ceea ce nu ne ajută la Schengen", afirmă şeful statului.

În replică, CSM arată că a manifestat totală transparenţă în ceea ce priveşte progresele realizate şi raportate Comisiei Europene, publicând pe propria pagină de internet documentul de bază, care enunţă paşii parcurşi de la ultimul raport de ţară.

"Actualul CSM  pare că îndeplineşte pentru mediul politic mai mult rol de exprimare a frustrărilor şi eşecurilor politice, fapt care demonstrează că este, într-adevăr, un pilon independent al democraţiei", se arată într-un comunicat de presă.

În ceea ce priveşte declaraţiile preşedintelui privind alegerile CSM, Consiliul Superior al Magistraturii aminteşte că "doar hotărârile judecătoreşti irevocabile au putere de lege. Nicio autoritate publică nu are căderea de a sugera soluţii de urmat, cât timp se derulează o procedură legală, indiferent în faţa căreia dintre puterile statului aceasta se desfăşoară. Principiul separării puterii în stat obligă autorităţile statului să manifeste echidistanţă în aplicarea legii şi oricărui reprezentant al statului să se abţină de la declaraţii politice care depăşesc sfera autorităţii cu care au fost învestiţi".

La rândul său, ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, s-a rezumat la a aminti că " procesul de transfer al atribuţiilor şi puterilor de la vechiul CSM  la noul CSM trebuie să se desfăşoare în acord cu legea şi să conducă la o tranziţie normală a acestor atribuţii. Cu alte cuvinte, indiferent care ar fi situaţia rezultată,  întreaga responsabilitate aparţine CSM, care a avut în mână întreg procesul, l-a condus şi nu a fost perturbat în nici un fel de către Executiv".

Pe de altă parte, Natalia Roman, preşedintele Uniunii Judecătorilor din România spune la RFI că raportul intermediar care va fi dat publicităţii în februarie va surprinde clar această încălcare a regulilor din CSM dar nu va duce automat la întocmirea unui raport negativ per total pentru România.

România şi-a propus să adere la Spaţiul Schengen în martie 2011, dar unele ţări, printre care Franţa şi Olanda s-au arătat sceptice.

 
Natalia Roman, preşedintele Uniunii Judecătorilor din România, în dialog cu Anca Năstase