Traian Băsescu cere ajutorul Poloniei pentru intrarea în Schengen

basescu-traian-omologul-polonez-bronislav-komorowski-poza-presidencyro-20101026151646.jpg

Preşedintele Traian Băsescu si omologul său polonez, Bronislaw Komorowski (Foto : www.presidency.ro).

Preşedintele Traian Băsescu cere sprijinul Poloniei, pentru aderarea României la Spaţiul Schengen. Şeful statului român l-a primit la Palatul Cotroceni, pe omologul său polonez, Bronislaw Komorowski, marţi, 26 octombrie. Traian Băsescu îl asigură pe Bronislaw Komorowski de tot sprijinul pentru preşedinţia poloneză a Uniunii Europene, care va începe în semestrul al doilea din 2011.

Preşedintele Traian Băsescu cere sprijinul Poloniei, pentru aderarea României la Spaţiul Schengen. Şeful statului român l-a primit la Palatul Cotroceni, pe omologul său polonez, Bronislaw Komorowski, marţi, 26 octombrie.

Traian Băsescu îl asigură pe Bronislaw Komorowski de tot sprijinul pentru preşedinţia poloneză a Uniunii Europene, care va începe în semestrul al doilea din 2011.

"Iată că suntem într-o zonă favorabilă de preşedinţii la nivelul UE, ceea ce ne încurajează. L-am informat pe domnul preşedinte cu privire la stadiul pregătirilor noastre pentru Spaţiul Schengen şi am solicitat sprijin ca intrarea României în Spaţiul Schengen să fie în conformitate cu Tratatul de aderare şi condiţiile pe care şi noi şi UE le-am agreeat, odată cu intrarea României în UE. Am abordat relaţia cu Ucraina, Balcanii de Vest, Republica Moldova şi multe alte subiecte", precizează şeful statului român.

De partea sa, preşedintele polonez spune că România este un partener strategic al Poloniei şi al Uniunii Europene.

"Mă bucur că am putut să progresăm astăzi în mod decisiv, în ceea ce priveşte perspectiva colaborării şi mai strânse. Declaraţia dată anterior cu privire la parteneriatul strategic a deschis o posibilitate să primim un plan de acţiuni comun pentru guvernele României şi Poloniei. Vom depune eforturi ca aceste posibilităţi să fie susţinute şi să fie îndeplinite. Am vorbit cu domnul preşedinte şi despre ceea ce ne aşteaptă în viitorul apropiat şi ceea ce poate constitui subiectul colaborării între Polonia şi România, a unei colaborări nu numai în regiune, ci şi în cadrul UE şi Alianţei NATO. Este o provocare, dar vom avea prilejul să ne exprimăm părerea comună asupra siguranţei securităţii şi va trebui să avem şi o abordare comună, în ceea ce priveşte documentul strategic de la Lisabona", declară Bronislaw Komorowski.

Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu afirmă că documentul elaborat de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen şi care urmează să fie adoptat la summit-ul NATO de la Lisabona, satisface în linii mari exigenţele României. El speră totuşi că unele nuanţe vor fi îmbunătăţite.

"În linii mari, dacă ar rămâne aşa, documentul satisface exigenţele României şi ale Poloniei, aşa cum am concluzionat şi astăzi, ceea ce nu înseamnă că nu sunt câteva lucruri pe care am dori să le îmbunătăţim. Le-am discutat astăzi cu domnul preşedinte Komorowski", spune Traian Băsescu.

El se va întâlni joi, la Bruxelles, cu secretarul general al NATO. "Sperăm să mai existe loc pentru o îmbunătăţire a unor nuanţe. Vă dau un exemplu : nu înţelegem de ce Georgia e doar un partener, de unde la summit-ul de la Bucureşti era o ţară cu o perspectivă de integrare imediată în NATO. Dorim să clarificăm acest lucru", declară preşedintele român.

Summit-ul NATO de la Lisabona va avea pe agendă adoptarea unui nou concept strategic al Alianţei. Acest nou concept vizează ameninţări precum terorismul internaţional, proliferarea balistică şi nucleară, blocarea aprovizionării cu hidrocarburi, războiul informatic şi crearea unui sistem de apărare anti-rachetă al NATO.