Tot Guvernul ar putea fi schimbat

Nu numai un prim-ministru ar putea fi schimbat, ci şi Guvernul sau programul de guvernare. O spune la RFI preşedintele de onoare al Uniunii Naţionale pentru Progresul României, Cristian Diaconescu. El afirmă că e greu de găsit un premier tehnocrat, care să aibă sprijin politic în Parlament.

Cristian Diaconescu a confirmat la RFI că există discuţii în sânul coaliţiei de guvernământ, privind varianta înlocuirii lui Emil Boc din postul de prim-ministru, dar precizează că problema ar putea presupune o schimbare a întregului Cabinet.

"Am discutat şi discutăm în special componenta tehnocrată în legătură cu eventualitatea discuţiei privind un nou premier. Spun "eventualitatea", pentru că aici lucrurile sunt ceva mai complexe, nu numai un prim-ministru la un moment dat ar putea fi schimbat, ci şi Guvernul sau programul de guvernare. Deci din acest punct de vedere, aspectele politice sunt deosebit de importante", spune preşedintele onorific al UNPR.

Senatorul crede însă că e greu de găsit un premier independent, care să aibă suficient sprijin în Parlament. "Dacă ne uităm în partidele politice, nu cred că vom găsi o definire destul de exactă şi mai ales urmărită consecvent în ceea ce priveşte tehnocraţia. Sigur, în momentele complicate, aşa cum este cel prin care trece România, un profesionist mai presus decât orice poate conta, dar pe de altă parte, având în vedere situaţia "real-politik"-ului din România şi radicalismul dus până la absurd, pe absolut orice fel de domenii, acolo unde politicul ar putea avea o implicare, este greu de găsit o formulă care să garanteze nu numai un profesionalism ieşit din comun, poate, cât mai ales susţinerea politică şi mai ales în Parlament a acestui profesionalism", explică Diaconescu.

El nu exclude posibilitatea ca Emil Boc să rămână premier. "În acest moment, nu trebuie să excludem varianta ca premierul Emil Boc să-şi continue activitatea. Este o chestiune de decizie, de cumpănire, pe care partidul majoritar la guvernare trebuie să o facă", conchide preşedintele de onoare al Uniunii Naţionale pentru Progresul României.

Şeful statului, Traian Băsescu a discutat în ultimele zile cu liderii PDL, despre posibilitatea ca Emil Boc să fie înlocuit cu un premier independent.

 
Cristian Diaconescu, intervievat de Cosmin Ruscior