Toader (PDL) la RFI : Comisia Udrea nu se poate substitui organelor abilitate

Scopul ascuns al comisiei de anchetă în cazul Udrea este ca încă un ministru PDL să fie incriminat penal. Aşa spune la RFI secretarul executiv al Partidului Democrat Liberal, Mircea Toader. El susţine că reprezentanţii PDL nu protejează pe nimeni, dar precizează că o comisie de anchetă din Parlament nu poate substitui instituţiile abilitate ale statului.

Scopul ascuns al comisiei de anchetă în cazul Udrea este ca încă un ministru PDL să fie incriminat penal. Aşa spune la RFI secretarul executiv al Partidului Democrat Liberal, Mircea Toader (audio).

El susţine că reprezentanţii PDL nu protejează pe nimeni, dar precizează că o comisie de anchetă din Parlament nu se poate substitui instituţiile abilitate ale statului.

"Scopul final, ascuns şi până la urmă s-a dovedit că este pe faţă este ca încă un ministru PDL să fie incriminat penal şi de aici, din jocul de imagine, din prezentarea mediatică să se producă pentru Partidul Democrat Liberal una din ideile pe care le-au avut totdeauna celelalte partide, că nu Partidul Democrat Liberal este cel mai curat din acest punct de vedere", spune Mircea Toader.

"Noi nu facem zid împotrivă. Din contră, chiar doamna Elena Udrea a spus foarte clar să se continue ancheta şi ancheta să fie făcută de organele abilitate, că trebuie să vă spun, nu ştiu dacă vreun deputat, indiferent cât e el de bine pregătit poate să substituie o anchetă profesionistă a Curţii de Conturi, a Gărzii Financiare, a celor care sunt specializaţi pentru astfel de anchete", conchide secretarul executiv al PDL.

Comisia parlamentară în cazul Elena Udrea îi cere premierului Emil Boc să dispună ca ministrul Turismului să vină la audieri. Declaraţia a fost făcută de preşedintele comisiei, liberalul Ludovic Orban.

"Am luat decizia ca în cazul în care Elena Udrea nu se va prezenta la audieri să-l sesizăm pe primul ministru. În foma adresei oficiale vom include şi acest episod dregadant al ministrului Turismului", declară Orban, aluzie la episodul de joi, 20 august.

Elena Udrea a apărut surprinzător la lucrările comisiei, dar nu a stat decât zece minute, timp în care s-a certat cu membrii acestui organism, cărora le-a spus că a depus plângeri penale împotriva unora dintre ei.

Ludovic Orban susţine că Udrea a încălcat Constituţia, regulamentul Camerei Deputaţilor şi "orice urmă de bun simţ". Liberalul e nemulţumit că ministrul Turismului se sustrage audierilor.

Comisia de anchetă verifică mai multe cheltuieli realizate de Ministerul Turismului. Parlamentarii vor să vadă dacă anumite achiziţii au fost corecte şi de asemenea vor să verifice finanţarea campaniilor de promovare a turismului românesc.

Printre programele luate în vizor de comisia specială de anchetă se numără "Romania, Land of Choice", "De Paşte în Bucovina" şi "Lumină la malul mării".

Pe mai multe bloguri şi în presă a apărut o înregistrare a discuţiilor din comisia Udrea, între Ludovic Orban, Adriana Săftoiu, Aura Vasile şi Lakatos Peter, care a negat însă ulterior participarea la presupusa discuţie.

Membrii comisiei discută modalităţi de a găsi dovezi în sprijinul acuzaţiilor apărute la adresa ministrului Turismului. Cel identificat ca fiind Lakatos Peter spune : "Ştiţi cum trebuie să acţionăm, deci dacă nu reuşim să punem în evidenţă fapte de natură penală care să o incrimineze şi să intre şi DNA-ul sub o formă de autosesizare, dacă nu reuşim acest lucru, nu vom face mare brânză aprofundând BRD, Amalia Năstase şi pe alţii".

Adriana Săftoiu a completat : "Dar nu-i penal, asta e ! Până acum am dovedit ceva, am reuşit noi să scoatem ceva de la ei de natură penală ?".

 
Mircea Toader, despre comisia Udrea.