Teodorescu la RFI : Când doi se bat, al treilea câştigă

Opoziţia ar putea avea de câştigat de pe urma certurilor dintre Partidul Social Democrat şi Partidul Democrat Liberal. Iată ce spune la RFI profesorul Bogdan Teodorescu, de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

Opoziţia ar putea avea de câştigat de pe urma certurilor dintre Partidul Social Democrat şi Partidul Democrat Liberal. Iată ce spune la RFI profesorul Bogdan Teodorescu, de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

El precizează că scandalurile din sânul coaliţiei de guvernământ ar putea eroda cele două partide care o compun, respectiv PSD şi PDL.

"Ţinând cont că cele două partide se află la guvernământ, am putea spune că din ciocnirea guvernării câştigă Opoziţia. În principiu, Partidul Naţional Liberal, care este Opoziţia parlamentară stă undeva între un 15 şi un 18%, candidatul lor la Preşedinţie, Crin Antonescu stă undeva pe la un 20-22%, Partidul România Mare, partid de Opoziţie extra-parlamentară creşte zi de zi, atât la nivelul partidului, cum spun sondajele de opinie, cât şi la nivelul liderului politic al lor. Deci putem spune că Opoziţia adaugă nişte puncte", explică Bogdan Teodorescu (audio).

Relaţiile dintre PSD şi PDL au fost extrem de tensionate în ultimele zile. Reprezentanţi ai celor două partide s-au acuzat reciproc că nu respectă acordul ce stă la baza coaliţiei.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană spunea luni dimineaţă, înaintea şedinţei coaliţiei că liderii celor două grupări trebuie să se preocupe de problemele ţării, orice alte dezbateri fiind în opinia sa politicianiste.

Întrebat de jurnalişti cum îşi explică atacurile democrat-liberalilor, şeful Senatului a răspuns că ele au la bază "onoarea rănită a Elenei Udrea".

Replica a venit de la secretarul general al PDL. Vasile Blaga spune că Mircea Geoană are idei "puţine, dar fixe".

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu a caracterizat relaţia dintre cele două partide drept o căsătorie cu nervozităţi.

"Relaţia dintre partenerii de guvernare este cu năbădăi, ca într-o căsătorie cu nervozităţi", spune liderul social-democrat.

"Sunt puncte de vedere divergente, dar în politică trebuie să ştii să fii deschis la dialog permament", crede fostul şef al statului.

De partea sa, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase afirmă că orice soluţie de ieşire din coaliţia guvernamentală este complicată, având costuri atât ca imagine, cât şi din punctul de vedere al guvernării.

"Situaţia este complicată, nu cred că până la alegerile prezidenţiale lucrurile se vor rezolva", declară fostul prim-ministru.

"Sunt două maşinării care trebuie să funcţioneze împreună la guvernare, dar separat în alegerile prezidenţiale. Este clar că aceste tensiuni, aceste divergenţe trebuie să asigure minime condiţii de guvernare, dar şi o diferenţiere a punctelor de vedere, pentru a justifica o competiţie la prezidenţiale", consideră deputatul PSD.

Bogdan Teodorescu, despre coaliţie