Teodor Baconschi pregăteşte terenul pentru aderarea la Schengen

Şeful diplomaţiei române se află într-un turneu pentru susţinerea aderării României la Schengen. După ce luni a fost în Portugalia, Teodor Baconschi se află marţi, 19 octombrie, la Madrid. Ministrul român de Externe are o misiune complicată.

Şeful diplomaţiei române se află într-un turneu pentru susţinerea aderării României la Schengen. După ce luni a fost în Portugalia, Teodor Baconschi se află marţi, 19 octombrie, la Madrid.

Ministrul român de Externe are o misiune complicată. Întâlnirea de la Lisabona a fost una de succes. Teodor Baconschi a obţinut sprijinul ferm al Portugaliei, în cadrul reuniunilor la nivelul Uniunii Europene ce vor avea loc în perioada următoare, excluzând eventualele conexiuni cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare, se arată în comunicatul Ministerului de Externe.

La Madrid, situaţia este însă mult mai complicată, în contextul în care Spania a declarat că nu crede că România e pregătită pentru Schengen. Surse oficiale de la Madrid au declarat că Spania este preocupată de corupţia de la frontierele României.

Şi Olanda condiţionează explicit aderarea la spaţiul fără frontiere, de progresele în reformarea sistemului judiciar.

Executivul olandez "va pleda pentru includerea a două rapoarte bianuale privind corupţia şi reforma justiţiei în România şi Bulgaria, în evaluarea pentru aderarea la Schengen a acestor două state", se arată în acordul de coaliţie încheiat, luna trecută, între liberalii şi creştin-democraţii olandezi.

Cu voci din Franţa şi Italia exprimând retincenţe în legătură cu aderarea României la Spaţiul Schengen, Bucureştiul găseşte un aliat în Ungaria, al cărei preşedinte aflat în vizită oficială în ţară şi-a exprimat convingerea că România este pregătită pentru aderarea la Spaţiul Schengen, în martie 2011.

 
Andreea Pietroşel, despre Teodor Baconschi şi Schengen.