Taxa de prima inmatriculare: Bruxelles continua procedura de infractiune

Comisia Europeana va lansa saptamâna viitoare a doua etapa a procedurii de infractiune impotriva României privind taxa de prima inmatriculare.

Comisia Europeana a decis sa accelereze procedura de infractiune impotriva României privind taxa de prima inmatriculare a masinilor, considerata discriminatorie pentru productia straina, explica surse europene.

In mod normal, decizia trebuia luata in decembrie de catre Comisia Europeana, explica aceleasi surse, dar ea va avea loc in 28 noiembrie datorita câtorva sute de plângeri primite de la cetateni români si diferite asociatii la cabinetul comisarului european al taxarii Lazslo Kovacs.

Comisia Europeana a informat România cu privire la caracterul discriminatoriul al taxei si a pornit procedura de infractiune in martie anul acesta.

In urma unor multitudini de contacte avute intre timp intre Bucuresti si Bruxelles se constata ca modificarile aduse legislatiei nu sint suficente.

Purtatorul de cuvânt al Comisarului Lazslo Kovacs a confirmat pentru RFI faptul ca situatia de ansamblu nu s-a schimbat.

In acest caz, Comisia Europeana porneste a doua etapa a procedurii care lasa tarii un ragaz de doua luni inainte de a o aduce in fata Curtii Europene de Justitie dar România poate prelungi acest termen daca invoaca proceduri lente de schimbare a legislatiei.

In cazul in care aceasta problema ajunge in fata Curtii de Justitie, tara poate fi amendata cu câteva milioane de euro si condamnata sa plateasca inapoi cetatenilor intreaga suma incasata in baza legislatiei discriminatorii.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles