Talibanii ameninţă cu atentate de alegeri

afganistan-o-femeie-isi-strange-piept-copilul-probabil-mort-plin-sange-20090816143321.jpg

O femeie afgană îşi strânge la piept copilul, după un atentat

Talibanii ameninţă pentru prima dată în mod deschis că vor ataca direct birourile de vot la alegerile prezidenţiale şi provinciale de joi din Afganistan. Ameninţarea a fost înscrisă pe afişele lipite sau distribuite în satele din sudul ţării. Rebelii au cerut până în prezent boicotarea alegerilor şi au precizat că nu vor ataca secţiile de vot, pentru a nu provoca victime în rândul civililor.

Talibanii ameninţă pentru prima dată în mod deschis că vor ataca direct birourile de vot la alegerile prezidenţiale şi provinciale de joi din Afganistan. Ameninţarea a fost înscrisă pe afişele lipite sau distribuite în satele din sudul ţării.

"Acest mesaj urmăreşte să informeze locuitorii să nu participe la alegeri, pentru a nu deveni victime ale operaţiunilor noastre, deoarece vom utiliza tactici noi", ameninţă comandanţii talibani din sudul Afganistanului, în textul amintit.

"Utilizăm tactici noi care vizează centrele de vot. Oricine va fi rănit în interiorul sau în apropierea centrelor de vot va fi responsabil, deoarece a fost informat în prealabil", declară un oficial taliban.

Rebelii au cerut până în prezent boicotarea alegerilor şi au precizat că nu vor ataca secţiile de vot, pentru a nu provoca victime în rândul civililor.

Ultimele zile au fost marcate de numeroase atentate. De exemplu, sâmbătă, 15 august, şapte civili au fost ucişi într-un atac cu maşină-capcană produs chiar în capitala Kabul.

Aproape o sută de persoane au fost rănite. Printre răniţi se numără patru soldaţi afgani şi un parlamentar, Hawa Alam Nuristani.

A fost vorba de un atentat sinucigaş cu maşină-capcană comis în faţa cartierului general al forţei NATO din Afganistan. Atacul a distrus bariera de beton care proteja baza militară şi a provocat spargerea geamurilor locuinţelor din cartier.

Atacul a fost revendicat de insurgenţii islamişti, care au afirmat că au vizat ambasada Statelor Unite, aflată în vecinătate.

Talibanii şi-au propus să perturbe alegerile prezidenţiale şi provinciale de joi, pe care le califică o "impostură orchestrată de americani".

Explozia a avut loc lângă palatul preşedintelui afgan, Hamid Karzai, favorit la scrutinul prezidenţial de joi.

Ultimul atentat din Afganistan avusese loc joi, 13 august. Trei soldaţi britanici, doi americani şi 14 civili au fost ucişi atunci în sudul ţării.

În aceste condiţii, peste 10% dintre secţiile de votare ar putea rămâne închise pe 20 august din cauza violenţelor.