Sulfina Barbu: Guvernul trebuie să corecteze proiectul privind modificarea Constituţiei

Guvernul este cel care trebuie să facă toate corecţiile necesare şi să trimită către Parlament un proiect care să fie în acord cu decizia Curţii Constituţionale (CC). Iată ce spune la RFI deputatul PDL, Sulfina Barbu. CC a stabilit vineri, 17 iunie, că sunt neconstituţionale prevederi din proiectul legii de revizuire a Constituţiei. E vorba de documentul trimis de preşedintele Traian Băsescu, pentru verificarea respectării dispoziţiilor constituţionale.

Rep: Cum priviţi decizia CC, doamnă Sulfina Barbu?

S.B.: Orice decizie a Curţii Constituţionale trebuie respectată. Oricum, nu suntem în faţa unui act care să fi fost aprobat. E un proiect care poate fi adaptat. Este foarte bine că avem o decizie, aşteptăm motivarea. Sunt două variante: Guvernul când va trimite proiectul de modificare a Constituţiei, luând în calcul decizia CC şi motivarea să facă adaptările necesare şi al doilea filtru şi cel mai important îl reprezintă dezbaterile din Parlamentul României.

 

Rep: Deci acum mingea unde se află, cine trebuie să corecteze acum aceste erori, Preşedinţia sau Guvernul?

S.B.: În opinia mea, cu siguranţă, Executivul, pentru că este un proiect al Guvernului, pe care şi preşedintele, în conformitate cu articolul 150 din Constituţie a venit cu propuneri. Dar Guvernul este cel care trebuie să facă toate corecţiile necesare şi să trimită către Parlament un proiect care să fie în acord cu decizia Curţii Constituţionale.

 

Rep: Ar trebui amânate consultările cu partidele şi prezenţa preşedintelui Traian Băsescu în Parlament?

S.B.: Cu siguranţă nu, cu siguranţă nu, pentru că discutăm despre propuneri ale Preşedinţiei. Preşedintele poate să motiveze şi sigur, va lua şi dânsul în analiză această decizie. Nu discutăm despre toate articolele avute în vedere în această revizuire a Constituţiei. Eu cred că sunt binevenite aceste consultări atât cu partidele parlamentare, dar şi consultările pe care domnul preşedinte le are cu Executivul, în calitate de parte a Executivului, aşa cum spune Constituţia în vigoare.

 

Rep: Credeţi că e un semn negativ faptul că proiectul de reorganizare a Constituţiei pleacă la drum cu un aviz negativ de la CC? E un handicap ?

S.B.: Nu, pentru că este un proces care pleacă la drum prin filtrele necesare ale CC şi Consiliului Legislativ. E un lucru pozitiv şi nu vor mai exista dezbateri contradictorii din acest punct de vedere în Parlamentul României.

 

Curtea Constituţională a stabilit, printre altele, că sunt neconstituţionale prevederile referitoare la eliminarea prezumţiei caracterului licit al averii, imunitatea parlamentară şi ministerială şi componenţa Consiliului Superior al Magistraturii.

 
Sulfina Barbu, intervievată de Cosmin Ruscior, despre modificarea Constituţiei