SUA şi UE, preocupate de situaţia din Liban

sua-ue-preocupate-situatia-liban.jpg

Situaţia din Liban preocupă Occidentul.

Statele Unite (SUA) şi Uniunea Europeană (UE) urmăresc cu o anumită îngrijorare situaţia din Liban, unde noul Guvern, format după cinci luni de negocieri este dominat de mişcarea Hezbollah.

Tot ce se poate spune în acest moment este că primăvara arabă nu a ajuns până în Liban. Mişcarea Hezbollah este una teleghidată de cele mai reacţionare regimuri din regiune, cel iranian şi cel sirian.

Pentru Statele Unite, Hezbollah rămâne o formaţiune teroristă, dar Washingtonul a preferat să se arate prudent în contextul anunţării noului Cabinet de la Beirut: vom judeca această nouă echipă în funcţie de acţiunile sale.

Un prim test se anunţă deja foarte repede la orizont: rămâne de văzut dacă noul Guvern va coopera cu tribunalul special însărcinat cu judecarea asasinilor fostului prim-ministru, Rafic Hariri.

 

Mesaj ferm de la Paris către Liban

 

Ministrul francez al Afacerilor Externe, Alain Juppé, a adresat în orice caz un mesaj către noua echipă de la Beirut, cerându-i să respecte angajamentele internaţionale ale Libanului în acest sens. "Franţa doreşte ca noul Guvern să poată răspunde problemelor economice şi sociale cu care este confruntat Libanul, să asigure securitatea şi stabilitatea ţării, respectul statului de drept şi al Constituţiei, precum şi neutralitatea statului libanez", a mai spus Alain Juppé.

În culise, însă, se ştie că mişcarea Hezbollah a creat în Liban un adevărat stat în stat, că dispune de forţe militare superioare armatei libaneze şi că ideologia sa este una strict integristă.

Un responsabil libanez din Opoziţia pro-occidentală a rezumat astfel formarea noului Guvern de la Beirut: Libanul a devenit ostaticul Siriei şi al aliaţilor ei, mişcarea Hezbollah, precum şi al taberei şiite.