SUA schimbă modul în care se vor face afacerile

Preşedintele Barack Obama a anunţat crearea unei iniţiative globale de administrare pentru stimularea politicii de dezvoltare pe plan mondial. La summitul ONU liderul de la Casa Albă a anunțat că SUA schimbă pur şi simplu modul în care se vor face afacerile. Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor a urmărit discursul.

Ajutorul pentru dezvoltare nu este un act caritabil ci un pariu strategic. „Politica americană în sfera siguranței naționale consideră dezvoltarea un imperativ strategic şi moral, nu doar o chestiune de moralitate”, a precizat președintele american care a propus o abordare nouă a ajutorului pentru străinătate, una bazată nu pe cât se cheltuiește ci pe eficienţa cheltuielilor.

„Scopul dezvoltării, prioritatea momentului trebuie să fie crearea condițiilor în care asistenţa nu mai este necesară”, şi-a continuat argumentația şeful Casei Albe. În locul carității care creează dependenţă, încurajarea antreprenorialului; în locul ajutorului alimentar, expertiză pentru agricultura locală; în locul expedierii de medicamente, sprijin pentru îmbunătățirea sistemelor sanitare. În plus, eliminarea corupției care obstrucționează dezvoltarea.

În această nouă viziune, dezvoltarea devine un parteneriat între donator şi beneficiar, parteneriat care, pe termen lung, va crea condițiile progresului şi prosperității pentru toate ţările lumii.

„Pentru ţările în dezvoltare, acesta trebuie să fie momentul adevărului. Prosperitatea lor este şi în interesul nostru. Putem să ajutăm acele ţări, dar inițiativa trebuie să fie a lor, deciziile trebuie luate în fiecare ţară în parte, răspunderea trebuie să aparțină liderilor acelor tari”, a opinat Barack Obama.

Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor