SUA către Franţa: Wait and see

sua-franta-wait-and-see.jpg

Alain Juppé la Washington. AFP

Statele Unite îsi exprimă rezervele în privinţa propunerii franceze de a organiza o conferinţă de pace consacrată situaţiei din Orientul Mijlociu. Aflat în vizită la Washington, Alain Juppé, şeful diplomaţiei franceze a primit un răspuns foarte clar şi distant din partea omoloagei sale americane. "Wait and see" i-ar fi spus Hillary Clinton, punând astfel capăt, cel puţin provizoriu, veleităţilor franceze a face pace acolo unde până acum nimeni n-a reuşit.

Alain Juppé spera să ralieze Casa Albă la propunerea sa de a organiza la toamnă o conferinţă internaţională de pace axată pe conflictul israeliano-palestinian. Franţa n-a reuşit să-i convingă pe americani, administraţia Obama a preferat să tempereze iniţiativa franceză atâta vreme cât cele două părţi aflate în conflict nu dau ele mai întâi semn că ar dori să se înţeleagă.

Răspunsul americanilor nu este însă tocmai o surpriză pentru Juppé, ministrul francez de externe nu se aştepta oricum la vreo primire entuziastă din partea americanilor. Aceştia din urmă vor o conferinţă dar de abia după ce israelienii şi palestinienii vor ajunge la un acord în privinţa relansării negocierilor de pace.

"Conferinţa trebuie făcută doar dacă ştim déja rezultatul" spune în esenţă administraţia americană. Şi cum pentru moment niciuna din părţi nu pare decisă să meargă spre pace, atitudinea expectativă pare a fi cea mai prudentă.

Şeful diplomaţiei franceze nu se întoarce însă acasă complet contrariat, dimpotrivă Alain Juppé se consideră satisfăcut. De când şi-a început turneul de promovare a ideii de a organiza la Paris această conferinţă internaţională, nimeni nu i-a trântit complet uşa în faţă. "Palestinienii au reacţionat pozitiv, israelienii nu au spus nu, iar secretara de stat mi-a zis “wait and see" a subliniat Alain Juppé.

Parisul îşi dezvăluise în urmă cu câteva zile liniile directoare ale proiectului conferinţei, bazate pe parametrii evocaţi şi de preşedintele american Barack Obama: crearea a două state pe baza liniilor de frontieră din 1967, modificate eventual prin schimburi reciproce agreate de ambele părţi. Rezervele emise de administraţia americană vizavi de iniţiativa franceză au provocat însă uşurare în Israel, stat care cum spuneam n-a spus nu dar nici da.

"Soarta ideii franceze a fost însă bătută în cuie" a declarat un înalt responsabil israelian citat de agenţia France Presse care a dorit să-şi păstreze însă anonimatul. Din punctul de vedere al oficialilor de la Ierusalim, oricum o astfel de iniţiativă nu s-ar fi putut concretiza fără consimţământul americanilor dar şi un sprijin masiv al Israelului, ori niciuna din condiţii nu este îndeplinită.

Din păcate, cum notează analiştii francezi, absenţa unei conferinţe de pace la Paris nu va face decât să-i oblige pe palestinieni să-şi continue drumul, strategia la ONU. Se ştie că la toamnă, Adunarea generală a Naţiunilor Unite se va pronunţa, va recunoaşte existenţa unui stat palestinian.

Un vot ce-ar putea stârni proteste tocmai în contextul revoltelor arabo-musulmane. Atât americanii cât şi premierul isarelian Benjamin Netanyahu vor fi nevoiţi atunci să-şi asume responsabilităţile.