SUA, ameninţate de pata de ţiţei din Golful Mexic

maree-noire-louisiane-0-20100429184048.jpg

Pata de petrol, la doar câţiva kilometri de Louisiana. AFP/Chris Graythen

Catastrofă ecologică : cantitatea de petrol care se scurge în Golful Mexic este de cinci ori mai mare decât se estima iniţial, potrivit pazei de coastă americane. Mai grav, pata de ţiţei se apropie acum de coasta Statelor Unite şi riscă să afecteze cel puţin trei state, între care şi Louisiana. O echipă a dat foc unei părţi din suprafaţa de petrol, în încercarea de a proteja mediul acvatic. Soluţia este însă doar una de avarie. Meteorologii au prognozat că vântul vor aduce ţiţeiul la ţărm vineri seară.(audio).

Catastrofă ecologică : cantitatea de petrol care se scurge în Golful Mexic este de cinci ori mai mare decât se estima iniţial, potrivit pazei de coastă americane.

Peste 5000 de barili de "aur negru" se scurg zilnic în Golful Mexic de la explozia şi scufundarea unei platforme de exploatare a petrolului din zonă.

Un expert citat de BBC susţine că aceasta este cea mai importantă catastrofă de acest fel din istorie.

Mai grav, pata de ţiţei se apropie acum de coasta Statelor Unite şi riscă să afecteze cel puţin trei state, între care şi Louisiana.

O echipă a dat foc unei părţi din suprafaţa de petrol, în încercarea de a proteja mediul acvatic. Soluţia este însă doar una de avarie.

Între timp, mai multi ingineri lucrează la o instalaţie în formă de dom pentru a nu lăsa ţiţeiul să vină la suprafaţă, în încercarea de a-l pompa în containere, dar această operaţiune ar putea dura între două şi patru săptămâni, şi nu se ştie dacă va funcţiona.

Experţi în probleme de mediu au spus că animalele din apropiere ar putea fi afectate de fumul toxic provenit de la arderi, mai puţin însă decât le-ar afecta petrolul.

Meteorologii au prognozat că vânturile vor aduce ţiţeiul la ţărm vineri seară. Guvernatorul statului Louisiana a cerut un ajutor de urgenţă pentru protejarea coastelor acestui stat. Este nevoie de ajutor pentru a evita o catastrofă ecologică, a spus el.

Deepwater Horizon. Foto: Gerald Herbert/AP