PE spune NU unui moratoriu asupra extracţiei gazelor de şist în UE

pe.jpg

PE spune NU unui moratoriu asupra extracţiei gazelor de şist în UE

Parlamentul European a respins propunerile pentru un moratoriu asupra extracţiei gazelor de şist în Uniunea Europeană, anunţă Natural Gas Europe. Eurodeputaţii reuniţi la Strasbourg au ajuns la concluzia că nu e nevoie de un moratoriu în ceea ce priveşte exploatarea gazelor de şist.

Practic, Parlamentul European a primit doua rapoarte, de la comisia de industrie şi de la comisia de mediu.
 Potrivit rezoluţiei comisiei de energie, fiecare stat membru are dreptul să decidă dacă exploatează gaze de şist. Rezoluţia a fost adoptată cu 492 de voturi "pentru", 129 "împotrivă" şi 13 abţineri.

Eurodeputaţii au atras însă atenţia că e nevoie de prudenţă şi de o regularizare robustă în timp ce unii europarlamentari s-au declarat împotriva exploatării, spunând că fractuarea hidraulica trebuie interzisă, din motive ce tin de mediul inconjurator.
Imediat după adoptarea rezoluţiei, Polonia a anunţat că va continua extracţia gazelor de şist, în ciuda vocilor critice.

În ceea ce priveşte România, exploatarea rămâne deocamdată interzisă.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara recent că aşteaptă decizia Uniunii Europene în ceea ce priveşte exploatarea gazelor de şist.

"Primele indicii ale unuia din cele trei studii demonstrează clar că există riscuri majore din punctul de vedere al protecţiei mediului", spunea ministrul.

"Urmează dezbateri la nivelul Comisiei Europene şi în Parlamentul European. Vom participa cu specialişti la acestea, ne vom spune punctul de vedere ca stat membru, apoi, în funcţie de formulările şi concluziile care se vor trage la nivelul UE, ne vom alinia', a mai explicat ministrul Mediului, poziţia pe care o va adopta România în această problemă.

Andreea Orosz şi magazinul european