Spania: Prima măsură cu caracter social a cabinetului Rajoy

espagne-0.jpeg

Spania: Prima măsură cu caracter social a cabinetului Rajoy

După trei zile de negocieri, guvernul şi opoziţia socialistă nu au reușit să ajungă la un acord comun asupra reformei legii ipotecare, care să pună capăt evacuărilor silite, un fenomen social dramatic care a declanșat un val de proteste şi o polemică foarte incomodă pentru premierul Mariano Rajoy și pentru bancheri. În ciuda acestui dezacord, cabinetul conservator a decis să-și impună propria variantă, promovată printr-un decret lege care a fost aprobat astăzi în consiliul de miniștri. 

Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea

chizitionarea  unei case a fost aproape la îndemâna oricui în perioada boom-ului imobiliar, ba mai mult achiziția unui imobil era o afacere care se amortiza cu uşurință în spirala amețitoare a creșterii prețurilor.

Dar criza imobiliară și actuala recesiune economică care i-a urmat, a provocat o rată a somajului de peste 25% din populaţia activă. O mare  parte dintre acești șomeri sunt cei care astăzi nu mai pot face față ratelor ipotecare,  fiind evacuaţi în cele din urmă din casă, în urma unor hotărâri judecătorești  pronunțate în favoarea băncilor creditoare.

Peste 500 de astfel de drame se consumă zilnic în Spania, oameni care rămân pe drumuri cu lucrurile împachetate în cutii de carton, dacă nu au șansa să primească adăpostul unei rude sau al unui prieten. Uneori cei în cauză, așa cum s-a întâmplat săptămâna trecută, nu mai pot face față acestei presiuni și își pun capăt zilelor, înainte de a fi siliți să-și părăsească  locuința.

În acest context tensionat guvernul şi opoziția socialistă au hotărât să pacteze o măsură legislativă care să pună capăt acestui nefericit fenomen social. După trei zile de negocieri care s-au încheiat noaptea trecută, comisiile celor două partide nu au reușit să ajungă la un numitor comun, iar reprezentații guvernului au hotărât să suspende discuțiile și să legifereze de urgență propria variantă sub forma unui decret lege, aprobat în consiliul de miniștri de astăzi.    

Potrivit acestui act normativ s-a admis un moratoriu, conform căruia vor fi suspendate timp de 2 ani evacuările silite pentru cele mai vulnerabile colective sociale.  Conform declarațiilor vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria, beneficiarii acestei măsuri vor fi familiile în vârstă, persoanele cu handicap, familiile numeroase și bineînțeles șomerii sau cei care nu au niciun fel de venituri.  Condiția exactă, căreia trebuie să-i facă față cei care vor să beneficieze de această derogare, este ca suma veniturilor familiale să nu depășească 1600 de euro pe lună, adica trei salarii minime pe economie. 

De asemenea acest decret va pune bazele creării unui fond de locuințe sociale destinate celor care rămân totuși fără casă, “pentru ca nimeni să nu rămână pe drumuri ”, după cum a ținut să sublinieze Luis de Guindos, ministrul economiei, care a oferit detalii tehnice despre aplicarea acestui decret. Este prima măsură cu caracter social luată de guvernul conservator al premierului Mariano Rajoy, dar nici acum nu s-a bucurat de susținerea opoziției.

Fară să refuze legiferarea acestui act normativ, socialiștii nu au subscris textului final propus de conservatori, considerând că “este o măsură paliativă, care nu rezolvă fondul problemei”, adică modificarea unei legi vechi de un secol, care permite băncilor să însereze clauze abuzive în contractele de credit ipotecar, după cum explica purtătorul de cuvânt al Partidului Socialist în Congres, Soraya Rodriguez.

 De asemenea socialistii vor să se ridice pragul de venit la cel puțin 1800 de euro pe luna,  pentru  cei care ar trebui să  beneficieze de această măsură, față de doar 1600 cât prevede varianta guvernului.

Avînd sprijinul moral dat de promovarea acestei măsuri cu puternice implicații sociale, guvernul nu a întârziat să acuze opoziția pentru atitudinea șovăitoare pe care o are față de luarea unor decizii importante; purtătorul de cuvânt al popularilor declara astăzi că “pe socialiști îi apucă amețeala atunci când trebuie să ia o hotărâre importantă” și a insistat asupra caracterului urgent al acestei măsuri, care ulterior va fi dezbatută în parlament sub forma unui proiect de lege.