Slobodan Samargici, ministrul sarb pentru Kosovo: "vom lua masuri impotriva fiecarei tari care recunoaste Republica Kosovo"

200802-2795.jpg

Slobodan Samargici, ministrul sarb pentru Kosovo: "vom lua masuri impotriva fiecarei tari care recunoaste Republica Kosovo"

Autoritatile de la Belgrad continua activitatea diplomatica impotriva recunoasterii independentei provinciei Kosovo.Convocat intr-o sedinta speciala Parlamentul sarb a autorizat guvernul sa aplice planul privind masurile diplomatice si politice impotriva statelor care recunosc Republica Kosovo.

La Belgrad toate partidele politice sunt de acord ca recunoasterea independentei albanezilor kosovari reprezinta un act ilegal impus de America si statele care in 1999 au bombardat Serbia si Munte Negru. Anumite diferente se intrezaresc in privinta politicii de viitor. Premierul Kostunita pledeaza pentru pastrarea calmului,linistei si stabilitatii. El a anuntat lupta de decenii pentru libertatea Serbiei, dar prin mijloace pasnice, in mod chibzuit si consecvent.

Lideri radicalilor au pus, insa, deschis intrebarea ce se va intampla daca calea diplomatica nu da rezultate. Spre deosebire de marea majoritate a deputatilor, radicali manifesta intelegere si pentru actele de vandalism la demonstratiile din ultimele doua zile. Ei considera ca poporul neidreptatit trebuie cumva sa-si verse veninul.

Pentru concluziile parlamentului nu au votat democratii liberali, liga socialistilor din Voivodina si uniunea ungurilor din Voivodina. Si aceste trei partide sprijina lupta pentru apararea integritatii Serbiei, dar nu sunt deacord ca intreaga politica de viitor sa fie dependenta de un singur scop.

Ministerul de externe a chemat deja in tara ambasadorii din Uasington, Paris si Ankara. Slobodan Samargici, ministrul pentru Kosovo, a declarat ca in viitor se vor lua masuri aparte impotriva fiecarei tari care recunoaste Republica Kosovo. Totodata se vor depune eforturi ca problema Kosovo sa fie intretinuta in focarul activitatii Natiunilor unite.

Serbia, Petar Tomici.

2/19/2008;9.30h