Site-ul xenofob olandez, blamat în PE

Preşedintele grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, a denunţat fără rezerve iniţiativa populistă a partidului olandez PVV privind lansarea unui site pentru reclamaţii împotriva est-europenilor. Site-ul lansat de partidul PVV al lui Geert Wilders îndeamnă olandezii să semnaleze "dificultăţi" pe care le întâmpină din cauza afluxului de imigranţi din Europa de Est.

 

"Acest site de Internet este împotriva tuturor principiilor europene privind libertatea pentru că vizează direct un grup specific de persoane. Acesta alimentează ura faţă de un grup", afirmă Daul în comunicat.

"Mulţi soldaţi polonezi au murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial eliberând Olanda. Imigranţi polonezi muncesc în Olanda, plătesc taxe şi contribuie la economia olandeză", a continuat liderul grupului PPE.

Noi considerăm că toţi cetăţenii Uniunii Europene ar trebui să se simtă ca acasă în toate cele 27 de state membre. "Problemele pot fi rezolvate prin dialog şi nu căutând ţapi ispăşitori", a conchis Joseph Daul.

Site-ul lansat de partidul PVV al lui Geert Wilders îndeamnă olandezii să semnaleze "dificultăţi" pe care le întâmpină din cauza afluxului de imigranţi din Europa de Est. "Ai probleme cu persoane din Europa Centrală şi de Est? Ţi-ai pierdut locul de muncă în faţa unui polonez, bulgar, român sau alt est-european? Vrem să ştim", afirmă PVV pe pagina de primire a acestui site deschis miercuri.

Vizitatorii sunt invitaţi să completeze un chestionar, în mod anonim dacă doresc acest lucru, care le propune să aleagă între mai multe probleme ca zgomotul, maşinile prost parcate şi producerea unor degradări. Ei pot totodată să spună cum şi-au pierdut locul de muncă, în cazul în care li s-a întâmplat acest lucru.

"Nu îmi pasă de Bruxelles", a reacţionat vineri seara Geert Wilders, al cărui partid susţine în Parlament coaliţia minoritară de centru-dreapta a premierului Mark Rutte. "Avem deja 32.000 de semnalări", a declarat el, citat de agenţia olandeză de presă ANP.