În Serbia, progresiştii i-au devansat pe democraţii la putere

În urma alegerilor parlamentare şi prezidenţiale de duminică, Serbia întruneşete toate condiţiile să-şi continuie drumul proeuropean. Forţele politice cu poziţii categorice antieuropene au suferit înfângere. 

 

Potrivit rezultatelor preliminare, radicalii lui Vojslav Şeşeli se află la limita pragul electoral de cinci procente. În funcţie de voturile obţinute la Kosovo va depinde dacă radicali în următorii patru ani vor fi partid parlamentar sau pentru prima dată vor râmâne  în afara parlamentului. Fostul premijer Voislav Koştuniţa care pledază pentru o Serbie neutră din puctul de vedere politic şi militar, a obţinut între 7 şi 8 procente adică va avea cel mult 20 de locuri în Parlamentul cu 250 de deputaţi.

Victoria acestui scrutin la care s-a prezentat sub 60 la sută din electorat, a aparţinut  celor două mari două partide- democraţii şi progresiştii. Partidului Sârb al Progresului  al fostului lider radical  Tomislav Nikolici, a  devansat cu un procent  Parditul democrat la conducere a lui Boris Tadici . Liderii celor două partide vor decide în turul doi , la 20 mai şi cine va fi  noul preşedinte al Serbiei. Comentând rezultatele scrutinului de duminică Boris Tadici consideră că de turul doi al alegrilor prezidenţiale  va depinde cum va arăta Serbia în viitor. În situaţia când cele două partide au aproximativ acelaşi număr de sufragii, partidul al cărui lider va deveni preşedintele ţării obţine o poziţie mai favorabilă în negocierile pentru guvern.

Marele câştigător al alegerilor de duminică din Serbia este fostul partid al lui Slobodan Miloşevici, plasat pe locul trei. Socialiştii sârbi, conduşi de ministrul de interne în exerciţiu Iviţa Dacici au obţinut cel mai bun rezultrat după doborârea lui Miloşevici în 2000 anul. Datorită noului discurs social-democratic şi participării la  guvernare alături de democraţi, Partidul Socialist Sârb a devenit a treia forţă politcă în  Serbia. Fară ei nu vor putea guverna nici democraţii şi nici populştii progresiştii ai lui Timslav Nikolici. Practic s-au înfăptuit cuvintele lui Dacici care în campania electorală a declarat că şi Tadici şi Nikolici  vor fi nevoţi să accepte condiţiile socialiştilor pentru a alcătui noul guvern.

Socialiştii au făcut parte şi până acuma din coaliţia la guvernare, dar aceasta nu înseamnă că democraţii lui Boris Tadici pot conta pe iei ca partener sigur şi în următorii patru ani. Faţă de 2008 anul socialiştii şi-au dublat numărul de depuţaţi în Parlamnet. Comentând scrutinul de duminică Dacici a declarat: „dacă în momentul de faţă nu se ştie cine va preşedintele Serbie, este foarte clar cine va premierul ţării”. Imediat după numărarea voturilor Dacici a dat de ştire şi lui Tadici şi lui Nikolici că el doreşte locul de premier.

Ca şi peste tot şi la Belgrad după alegeri au început socotelile şi tocmelile. Comentatorii văd câteva posibilităţi pentru formarea noului guvern. Cea mai reală situaţie ar fi coaliţia de până în prezent  a democraţilor, socialiştilor şi Partidului pensionarilor. Tadici, însă nu-şi  poate permite ca socialiştii să-i pună condiţii. Vrea - nu vrea  este novit să aducă unele schimbări faţă de guvernarea de până în prezent. Spre deosebire de Tadici, naţionalistul Nikolici este în poziţia să facă orice dacă doreşte să preia puterea.Dacici a înţeles acest lucru. Şi  în urmă cu patru ani Nikolici a avut negocieri cu Dacici pe aceeaşi temă, dar atuncia socialiştii fiind mai slabi, au acceptat oferta democraţilor. După patru ani de guvernare alături de democraţii şi-au spălat biografia de crimele lui Miloşevici aşa că nu întâmplător Dacici declară că peste patru ani el va  conduce Serbiei. Până atuncia,  şi pe Nikolici şi pe Tadici îi vede deja trecuţi în istorie.

Posibiltatea care este mai greu de presupus ar fi formarea marei coaliţii a deomcraţilor  şi progresiştilor. Comentatorii depistează şi o a treia posibilitate: ca Tadici să renuţe la socialişti şi să formze o majoritate de 126 de parlamentari cu restul partidelor mai mici inclusiv partidele minoritare.Din păcate practica  arată că orice guvern format din mai mulţi parteneri  se mişcă anevoios şi până la urmă sfârşeşte  ca o guvernare neficace. Din cauza unor asemenea socoteli  Tadici nu întâmplător a chemat pe alegători să se prezinet în număr cât mai mare şi la turul doi al prezidenţialelor. Campania pentru turul doi practic a început imediat în seara numărării voturilor.