Schengen: Germania propune o aderare în 2 etape

Germaniapropune ca aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen să aibă loc în două etape. Într-o primă fază, aeroporturile internaţionale din cele două ţări vor fi primite în Schengen, iar cea de-a doua fază va cuprinde frontierele terestre. Propunerea a fost făcută joi la Bruxelles în cadrul reuniunii miniştrilor de interne europeni.  Ministrul român al afacerilor interne, Traian Igaş, spune că România a luat notă de această idee.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Ministrul român al afacerilor interne, Traian Igaş, spune că România a luat notă de această idee. "În discuţiile şi în luările de cuvânt pe care le-au avut unii colegi miniştri de interne şi aici m-aş referi la ministrul de interne german care sugera să adere şi România şi Bulgaria în două etape.

În prima etapă pe spaţiul aerian şi în a doua etapă pe spaţiul terestru. Este o propunere pe care va trebui să o analizăm cu foarte mare atenţie dar cred că şi ei şi noi ne vom pronunţa după ce vom vedea exact care este demersul pe care l-a făcut Bulgaria şi care sunt remedierile făcute în tot acest timp de către  Bulgaria".

Schengen în 2 etape

Traian Igaş, Ministru de interne

AscultăDownload

O integrare a frontierelor aeriene române  în spaţiul Schegen ar facilita transportul pasagerilor prin simplificarea controalelor în aeroporturi. Ideea Germaniei a fost bine primită de mai multe state membre ale UE, printre care şi Franţa.

Parisul şi Berlinul sunt principalele capitale care se opun acum unei aderări a României şi Bulgariei la Spaţiul liberei circulaţii, o aderare care, din cauza coruptţei, este considerată "prematură".

 
Mihaela Gherghişan, Bruxelles