Scandalul Strauss-Kahn văzut din Germania

dsk.jpg

Scandalul DSK văzut de presa din Germania.Reuters

În Germania presa serioasă a pledat pentru respectarea prezumţiei de nevinovăţie. Presa de oulevard, în frunte cu ziarul de mare tiraj „Bild“, în schimb, a mizat pe aspectele senzaţionale ale cazului, reţinîndu-se, însă, de la o condamnare a fostului şef al FMI. Unele ziare chiar au fost deranjate de puritanismul evident al presei americane.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

Ştirile despre arestarea lui Dominique Strauss-Kahn au declanşat şi în Germania o adevărată avalanşă publicistică. Pentru presa de bulevard, în frunte cu ziarul de mare tiraj „Bild“, specializat  pe (pseudo)dezvăluiri senzaţionale şi scabroase, cazul Strauss-Kahn a devenit subiectul preferat al ultimelor zile. Inspirîndu-se din presa americană şi din surse difuze, tabloidul german căuta şi caută în continuare detalii legate de viaţa intimă a fostului şef al Fondului Monetar Internaţional.

Din toate aceste descrieri şi dezvăluiri, prezentate în stilul strident bulevardier, lipsesc totuşi elementele de acuzare directă a lui Strauss-Kahn. Asta nu pentru că presa de bulevard din Germania ar ţine cont de anumite principii etice sau morale.

În Germania pur şi simplu dimensiunea morală, de inspiraţie puritan-religioasă, nu are priză la publicul larg. Acest mod de prezentare a cazului se poate remarca şi la televiziunile particulare, axate, de asemenea, pe difuzarea povestirilor de scandal - inclusiv pe acele cu iz sexual - precum a fost recent cea legată de un moderator TV acuzat că şi-ar fi violat prietena.

Presa serioasă a dat dovadă de reţinere şi în numeroase comentarii s-a pus accentul pe prezumţia de nevinovăţie de care trebuie să se bucure şi „bancherul“ prezentat opiniei publice americane în cătuşe. Difuzarea unei astfel de imagini a unui individ în cătuşe, necondamnat, este de neconceput în Germania. Aşa cum escapadele erotice ale unor demnitari, devenite publice, nu produc automat demisii sau campanii similare prelegerilor de morală în stil clerical.

Ziare naţionale ca „Süddeutsche Zeitung“, „Frankfurter Allgemeine Zetung“, „Die tageszeitung“ (taz), „Die Welt“ sau „Frankfurter Rundschau“ au problematizat cazul din două puncte de vedere. În primul rînd, au atras atenţia că pînă la pronunţarea unui verdict prezumţia de nevinovăţie trebuie respectată, aşa că fostul şef al FMI nu poate fi calificat drept un infractor ordinar.

Asta indiferent de viaţa lui intimă despre care s-au pus în circulaţie cele mai diverse relatări, mai mult sau mai puţin plauzibile. Suspiciunea de a fi comis o infracţiune sexuală trebuie investigată şi tratată în funcţie de prevederile Codului penal, valabil pentru oricine.

Pentru presa germană serioasă contează mai mult dimensiunea politico-economică a cazului. În acest context nu au lipsit nici speculaţiile legate de un complot căruia să-i fi căzut victimă candidatul socialist la preşedinţia Franţei. Mai toate ziarele germane sunt de părere că indiferent de hotărîrea justiţiei, cariera politică a lui Strauss-Kahn s-a încheiat. Faptul că în chestiunea succesiunii, Angela Merkel s-a pronunţat pentru ministrul francez de finanţe, Lagarde, a umbrit subiectul DSK în presa serioasă.

Astfel, cotidianul conservator „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ respinge propunerea, pentru că Lagarde ar fi optat pentru anumite soluţii etatist-intervenţioniste, „recomandînd cîndva Germaniei să sporească salariile" (asta cu scopul de a atenua capacitatea de export a RFG-ului). „Süddeutsche Zeitung“, în schimb, salută propunerea, iar „Die Welt“ susţine ideea ca Europa să renunţe, în favoarea ţărilor emergente, la şefia FMI-ului.

 
William Totok, Berlin