Satisfacţie la Moscova, pe tema START

racheta-lansator.jpeg

Senatul SUA a ratificat tratatul START. Urmează Rusia.

Rusia şi-a exprimat satisfacţia pentru ratificarea de către Senatul american a tratatului de dezarmare nucleară START. Duma, Camera inferioară a Parlamentului rus a anunţat că la rândul ei va ratifica textul în cel mai scurt timp, dacă amendamentele aduse de Senatul american nu i-au modificat conţinutul.

Camera inferioară a Parlamentului de la Moscova, unde partidul de guvernământ, Rusia Unită dispune de o largă majoritate ar putea ratifica tratatul chiar vineri, 24 decembrie, a declarat preşedintele Dumei, Boris Gryzlov.

Parlamentarii ruşi sunt neliniştiti de amendamentele propuse de senatorii americani, 50 la număr. "Noi plecăm de la principiul că nu trebuie să trenăm discutarea acestei chestiuni, dar vrem să o facem, astfel încât să nu existe interpretări diferite faţă de americani", a precizat de partea sa preşedintele Comisiei de Politică Externă a Dumei, Konstantin Kossacev.

Pentru moment, americanii nu au trimis amendamentele, iată de ce reprezentanţii Dumei nu au vrut să facă declaraţii suplimentare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Natalia Timakova şi-a exprimat dorinţa ca şi Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus să arate aceeaşi disponibilitate ca Duma, pentru ratificarea tratatului de reducere a armamentului nuclear.

Mai moderat, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov a precizat totuşi că Moscova "are nevoie de timp", pentru a studia documentele americane, înainte de a proceda la ratificare.

Senatul american a ratificat miercuri noul tratat de dezarmare nucleară START, după ce timp de mai multe săptămâni, preşedintele Obama a încercat să îi convingă să voteze “pentru” pe republicanii retincenţi.

Acest vot este o mare victorie legislativă pentru administraţia Obama. Tratatul prevede un maximum de 1.550 de focoase nucleare, desfăşurate pentru fiecare din cele două ţări, Statele Unite şi Rusia, reprezentând o reducere cu 30%, în comparaţie cu 2002.

Textul prevede de asemenea reluarea verificărilor reciproce asupra arsenalelor nucleare ale celor două superputeri, întrerupte la sfârşitul lui 2009.