Sarbatorirea a 90 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania s-a lasat la Chisinau cu arestari

200803-3641.jpg

Sarbatorirea a 90 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania s-a lasat la Chisinau cu arestari

La Chişinău, poliţia a reţinut trei persoane care participau la manifestaţii prilejuite aniversării a 90 de ani de la unirea Basarabiei cu România.

Tinerii reţinuţi la Chişinău fac parte din Grupul de iniţiativă "Sfatul Tarii", care urma să organizeze astăzi în centru capitalei mai multe evenimente dedicate aniversării de 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Pentru ora 13-30 tinerii au programat un lanţ viu de la Sfatul Ţarii, organul legislativ de acum 90 de ani, la Parlamentul actual al Republicii Moldova. Ei au fost reţinuţi de poliţie înainte de începerea evenimentului. Doi dintre tinerii care se afla la poliţie sunt şi cetăţeni români Iată ce declarat la RFI, Ghenadie Brega, unul dintre organizatori (audio)

La Chişinău manifestaţiile legate de Ziua Unirii au început cu un Te Deum oficiat la Biserca Sfânta Teodora de la Sihla. Oameni de politică, cultură şi artă au depus flori la busturile unor personalităţi marcante din perioada unirii Basarabiei cu România şi mormintele deputaţilor din Sfatul Ţării.

La această oră, se desfăşoară mai multe simpozioane istorice şi evenimente culturale.

Romanii au obligația sa-i cheme pe cei de peste Prut în Uniunea Europeană. Iată ce spune președintele Traian Băsescu - în ziua în care se împlinesc 90 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania.

Seful statului a participat astăzi la vernisajul expoziției "27 martie 1918. Arhivele Unirii" - la Institutul Cultural Roman. Traian Băsescu (sunet)

Traian Băsescu, primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă - aflat în Romania - îi propune primarului Adrian Videanu să ridice o statuie a lui Ştefan cel Mare în Bucureşti. În schimb, la Chişinău ar putea fi instalată o statuie a lui Mihai Viteazul.

Chişinău, Ilona Spătaru

(C.R.27/03/2008;13.00h)