Şapte angajaţi ONU, ucişi în Afganistan

afganistan-onu.jpg

Proteste la Kabul după arderea Coranului în SUA. REUTERS/Omar Sobhani

În Afgnistan, opt angajaţi străini ai ONU au fost ucişi vineri după-amiază în timpul unui atac asupra sediului Naţiunilor Unite din Mazar-i-Sharif, în nordul ţării. Atacul a fost comis de manifestanţi care protestau faţă de incendierea recentă a Coranului în Statele Unite, a anunţat poliţia, citată de AFP. Ministerul de Externe de la Bucureşti anunţă că, potrivit unor informaţii preliminare, un român s-ar putea afla printre victimele "atacului barbar" de la Mazar-i-Sharif.

Naţiunile Unite au confirmat că cel puţin opt dintre angajaţii ONU din Mazar-i-Sharif au fost ucişi de protestatarii care au atacat filiala ONU din acest oraş afgan. Potrivit postului Channel 4 News, printre victime s-ar număra personal din Norvegia, Suedia şi România în timp ce guvernatorul provinciei Balkh, a cărei capitală este Mazar-i-Sharif. a confirmat moartea a doi angajaţi europeni ai ONU fără a preciza din ce ţară provin aceştia. Este vorba despre "un bărbat şi o femeie" a precizat guvernatorul.

Şeful Misiunii ONU în Afganistan, Staffan De Mistura, va merge la  faţa locului pentru a evalua situaţia.

În total în atentat şi-au pierdut viata 11 persoane: trei membri străini ai ONU, cinci gardieni nepalezi ai Naţiunilor Unite şi trei manifestanţi afgani, a declarat pentru AFP un general afgan.

Potrivit corespondentului AFP la Mazar-I-Sharif, violenţele continuau în oraş, unde vineri seară se auzeau tiruri de arme uşoare şi deflagraţii, iar situaţia era extrem de confuză.

Corespondentul RFI la Kabul,Luc Mathieu, a relatat că iniţial manifestaţia a fost paşnică dar a degenerate în momentul în care protestatarii au ajuns în preajma sediului ONU.

Mai mulţi indivizi au început să tragă în gărzile aflate în faţa clădirii după care au pătruns în clădire.

Mazar-i-Sharif este cunoscut ca unul dintre cele mai paşnice oraşe afgane.  Populaţia a reacţionat însă violent după anunţul privind incendierea recentă a Coranului în Statele Unite. De altfel, proteste au avut loc în mai multe oraşe.

La Kabul, 200 de manifestanţi au strigat în faţa ambasadei Statelor Unite " Moarte Americii, moarte Israelului".