Săptămână decisivă pentru Coasta de Fildeş

coasta-fildes-reuters-luc-gnago-patrula-onu-o-strada-saraca-abidjan.png

Patrulă ONU, pe o stradă săracă din Abidjan (Foto : Reuters / Luc Gnago)

Tensiunile din Coasta de Fildeş sunt încă departe de final. Preşedintele în funcţie, Laurent Gbagbo denunţă un "complot" pus la cale de Franţa şi Statele Unite, pentru a-l răsturna de la putere. Liderul ivorian a făcut declaraţia pentru ziarul francez Le Figaro.

El spune că ia "în serios" ameninţarea Comunităţii Economice a Statelor Africii de Vest, privind înlăturarea sa pe cale militară, în cazul în care nu se retrage singur şi nu-i predă puterea câştigătorului alegerilor prezidenţiale, Alassane Ouattara.

Guvernul a avertizat deja asupra riscurilor unui "război civil", în caz de operaţiuni militare.

"Nu ne este frică. Noi suntem cei agresaţi", declară Laurent Gbagbo, apropo de avertismentul Comunităţii Economice a Statelor Africii de Vest.

"Ar fi prima dată când ţări africane ar fi gata să intre în război contra unei alte ţări, pentru că un scrutin s-a desfăşurat prost", adaugă preşedintele perdant al alegerilor de acum câteva săptămâni.

Se anunţă aşadar o săptămână decisivă pentru Coasta de Fildeş. Ar putea avea loc manifestaţii de stradă, iar o importantă misiune africană este aşteptată la Abidjan.

Partidele politice pro-Ouattara fac un apel la grevă generală în toată ţara începând de luni, 27 decembrie, "până la plecarea lui Laurent Gbagbo de la putere".

Amintim, Laurent Gbagbo a pierdut recentele alegeri prezidenţiale, dar refuză să predea puterea, în ciuda presiunilor internaţionale.