Rusia se opune unei rezoluţii împotriva Siriei

rusia-se-opune-unei-rezolutii-impotriva-siriei.jpg

Blindate ale forţelor regimului Bashar al-Assad, în oraşul sirian Deraa (Foto: Reuters TV).

Rusia se declară împotriva oricărei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU contra Siriei. Anunţul a venit joi, 9 iunie, de la un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe. O iniţiativă de acest gen ar putea agrava situaţia din Siria, consideră oficialul rus.

"Rusia se declară împotriva oricărei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU asupra Siriei", afirmă purtătorul de cuvânt Alexandre Lukaşevici, citat de agenţia Interfax.

"Situaţia din această ţară nu reprezintă în opinia noastră o ameninţare pentru securitatea şi pacea în lume", adaugă el.

O astfel de rezoluţie ar putea antrena "o escaladare şi mai mare a situaţiei interne" din Siria, subliniază purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe.

El face aceste declaraţii în contextul în care Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite încearcă să supună votului Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie împotriva Siriei.

Demersul ar putea irita Rusia şi China, care şi-ar putea exprima dreptul de veto în cadrul Consiliului.

Proiectul de rezoluţie a fost scris de Franţa, Marea Britanie, Germania şi Portugalia. Textul condamnă violenţa regimului condus de preşedintele Bashar al-Assad şi îi cere acestuia să permită accesul echipelor umanitare în oraşele siriene.

Siria este considerată aliatul cel mai apropiat al Rusiei în Orientul Mijlociu.