Rusia promite "un nou Putin"

ciocniri-protestatari-politie-moscova-foto-reuters.jpg

Ciocniri între protestatari şi poliţie, la Moscova. Foto: Reuters

După ce ruşii au penalizat guvernarea Putin la alegeri, se înteţesc şi protestele împotriva regimului. Reacţia politiei este pe măsură: sute de manifestanţi au fost arestaţi. Pentru a domoli nemulţumirea, aparatul statal promite „un nou Putin”.

Piaţa Triumfului din inima Moscovei este un fel de sufragerie pentru opoziţia rusească. La fiecare două luni, se strânge aici un amestec de activişti, politicieni liberali şi radicali de stânga bolşevici pentru a protesta faţă de regimul de la Kremlin.

De data aceasta însă, manifestanţii nici măcar nu au ajuns în piaţă, pentru că au fost blocaţi de forţe de ordine şi de mii de susţinători ai regimului strânşi în organizaţia de tineret a Partidului - Putin. Conform presei ruseşti, circa 300 de opozanţi au fost arestaţi numai marţi. Printre aceştia se afla chiar şi fostul vicepremier Boris Nemţov. Poliţiştii au bruscat şi reporterii veniţi la faţa locului şi i-au evacuat din Piaţa Triumfului.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a declarat că orice manifestaţie neaprobată va fi dizolvată în forţă de poliţie. În plus, au continuat şi atacurile cibernetice la adresa platformelor online utilizate cu precădere de opoziţie. Din această cauză, manifestanţii s-au organizat prin intermediul reţelei Twitter. Piaţa Triumfului s-a aflat chiar printre cele mai utilizate cuvinte cheie pe reţea.

În acest context, premierul Putin a promis o schimbare radicală în metodologia de formare a guvernului şi că va reacţiona la orice ameninţare a drepturilor omului. În ciuda acestei declaraţii, oponenţii regimului plănuiesc deja noi manifestaţii.