Rromi: Strategie europeană pentru folosirea eficientă a fondurilor UE

rromi.jpg

Reuters.

UE se va dota cu un cadru legislastiv privind integrarea socială a rromilor, care a fost prezentat marţi la Strasbourg de Comisia Europeana. Anual eforturile statelor membre vor fi evaluate în baza acestui nou instrument. Educaţia, ocuparea forţei de muncă, locuinţele şi accesul la serviciile de sănătate sint cele patru domenii pe care se axează strategia europeană pentru cele între 10 şi 12 milioane de rromi.

Aceast ghid al practicilor europene este necesar întrucât fondurile europene disponibile nu sunt folosite în mod eficient la nivel naţional. Din cele 26.5 de miliarde de euro puse la dispoziţie de diferitele programe comunitare, doar 100 de milioane au fost folosite. Mai departe, doar jumătate din banii destinaţi structurilor de integrare socială au fost angajaţi pentru rromi.

Semnalul de alarmă privind această situaţie a fost tras anul trecut de incidentul expulzării din Franţa a rromilor provenind din Bulgaria şi România, a explicat comisarul european al justiţiei Viviane Reding.

Privind educaţia, doar 42% din copiii rromi termină şcoala primară, media europeană în materie fiind de 97.5%. Privind ocuparea forţei de muncă, populaţia rromă tânără are o medie de vârstă de 25 de ani faţă de 43 de ani pentru restul europenilor.

 Aceasta nu are un acces propice la piaţa muncii, de aceea rromii sint în medie de cel puţin 4 ori mai săraci decât alţi cetăţeni.

Locuinţele salubre rămân o problemă iar dificultatea de a accede la serviciile de sănătate fac ca rata mortalităţii infatile a populaţiei rroma să fie de 5 ori mai mare decât pentru restul europenilor.

Strategia Comisiei Europene va fi adoptată în iunie de şefii de stat şi de guverne din UE.

Apoi anual, strategiile nationale de incluziune sociala a rromilor, asteptate la Bruxelles pâna la sfârsitul acestui an,  vor fi evaluate in baza acestei strategii.

 
Corespondentul RFI, Mihaela Gherghişan intervievată de Anca Năstase