România, unul din pilonii Francofoniei la nivel mondial

Ziua Mondială a Francofoniei este sâmbătă, 20 martie. România a aderat la Organizaţia Internaţională a Francofoniei abia în 1991, cu ocazia sommet-ului de la Versailles, mai întâi ca observator apoi ca stat cu drepturi depline. România şi-a asumat însă rapid rolul de promotor al valorilor francofoniei : în 2007 a contribuit substanţial la eforturile OIF de a sprijini ratificarea în cadrul UNESCO a Convenţiei pentru protecţia şi promovarea diversităţii expresiilor culturale, iar în 2006 a organizat un sommet esenţial în istoria organizaţiei. Unde se găseşte România azi pe harta francofoniei ?

România a aderat la Organizaţia Internaţională a Francofoniei abia în 1991, cu ocazia sommet-ului de la Versailles, mai întâi ca observator apoi ca stat cu drepturi depline. România şi-a asumat însă rapid rolul de promotor al valorilor francofoniei : în 2007 a contribuit substanţial la eforturile OIF de a sprijini ratificarea în cadrul UNESCO a Convenţiei pentru protecţia şi promovarea diversităţii expresiilor culturale, iar în 2006 a organizat un sommet esenţial în istoria organizaţiei. Unde se găseşte România azi pe harta francofoniei ?

După Sommet-ul Francofoniei de la Bucureşti, România a devenit "un far" al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, iar ambiţiile sunt extrem de mari, după cum spune la RFI ministrul român de Externe, Teodor Baconschi (audio).

Până la promovarea limbii franceze în instituţiile europene şi internaţionale, autorităţile trebuie să se gândească să încurajeze învăţarea limbii franceze în instituţiile româneşti. Potrivit unei anchete a institutului european de statistică, în administraţiile româneşti, mai mult de jumătate dintre funcţionari vorbesc engleza, urmată în ordine de franceză, vorbită de 38% dintre ei, de germană, italiană, maghiară, spaniola şi rusă.

Tocmai în scopul promovării limbii franceze în rândul funcţionarilor publici, Ministerul român de Externe şi Institutul Cultural Român au lansat un program special de instruire. Anul acesta, 22 de absolvenţi au primit o diplomă de cunoscători ai limbii franceze. Ministrul român de Externe, fost ambasador la Paris spune că personal va promova în rândul diplomaţilor limba lui Voltaire.

Dar cum mai stau lucrurile în şcolile din România ? Un studiu arată că engleza rămâne cea mai studiată limbă străină în învăţământul preuniversitar din România. Aceasta este urmată de franceză, germană şi spaniolă. În liceele româneşti, 95% dintre elevi studiază engleza, 86,5% franceza, 10,9% limba germană şi doar 1,9% limba rusă.

Fostul comisar european pentru Multilingvism, consilierul prezidenţial Leonard Orban (audio) spune la RFI că franceza ar putea câştiga şi mai mult teren în România dacă ar fi "ambalată atractiv".

Franceza este limbă oficială în 29 de ţări. Potrivit cifrelor oficiale, la nivelul Uniunii Europene, 129 de milioane de oameni vorbesc franceza. Şi în România, câteva milioane de persoane vorbesc franceza. Potrivit Eurostat, patru români din zece susţin că pot vorbi în limba franceză.