România este in favoarea penalizarii muncii clandestine

200807-5921.jpg

România este in favoarea penalizarii muncii clandestine

State membre ale Uniunii printre care si România s-au exprimat joi 24 iulie la Bruxelles in favoarea aplicarii sanctiunilor penale firmelor ce angajeaza forta de munca clandestina.

Ministrii de interne ai UE au dezbatut in cadrul pachetului imigratie si forta de munca, o propunere a Comisiei Europene care ar dori ca Uniunea sa elibereze o asa zisa carte albastra ce ofera drept de lucru in spatiul comunitar cetatenilor din anumite tari din afara Uniunii.

In acelasi timp propunerea vorbeste si despre o pedepsire a firmelor ce angajeaza forta de munca clandestina, dezbaterea actuala s-a axat pe tipul pedepsei care poate fi administrativa sau adminitsrativa si penala.

O mare parte a statelor membre a sustinut introducerea sanctiunilor penale, România, Bulgaria, Italia, Spania si Belgia se numara printre acestea.

Statele nord europene si Germania au respins insa ideea sanctiunilor penale, introdusa in text de Presedintia Franceza a UE.

Iar Italia a sustinut o alta versiune, anume cea a pedepselor penale acompaniate de unele patrimoniale cum ar fi confiscarea locuintelor unde sint cazati clandestinii folositi ca forta de munca ieftina de unele companii europene.

Imigratia ilegala este combatuta de UE prin introducerea amintitei carte albastre eliberata de statele membre care au nevoie de forta de munca suplimentara si adaptata calificarilor fiecaruia.

Acest proiect aflat inca in dezbatere ar oferi si o mobilitate sporita detinatorilor cartii albastre intrucât ea va fi valabila in toate statele membre ale Uniunii.

Bruxelles, Mihaela Gherghisan

24/08/2008; 18h20