România şi Bulgaria, în vizorul UE

Miniştrii de externe ai UE analizează, luni, la Bruxelles progresele României şi ale Bulgarie în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei. Ei vor cere intensificarea eforturilor şi continuarea mecanismului de verificare şi cooperare. În ciuda presiunilor făcute de Olanda, clauza de salvgardare, care expiră la sfârşitul anului, nu va fi prelungită.

Miniştrii de externe ai UE analizează, luni, la Bruxelles progresele României şi ale Bulgarie în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei. Ei vor cere intensificarea eforturilor şi continuarea mecanismului de verificare şi cooperare.
Analiza miniştrilor se bazează pe rapoartele din iulie ale CE unde se manţionează că progrese au fost făcute de ambele ţări dar că unele eforturi sunt în continuare necesare.

În ciuda eforturilor depuse de mai multe state membre, concluziile discuţiei nu vor aduce o notă şi mai critică. Miniştrii vor sublinia opinia CE ş vor cere României să depuna eforturi coerente în reforma aparatului de justiţe a cărui ameliorare ramâne fragmentată.

La fel, marea corupţie trebuie să fie combatută de manieră rapidă şi uniformă. Iată ceea ce s-a convenit la o reuniune a ambasadorilor europeni care au pregătit săptămâna trecută întâlnirea ministerială de luni.
În fine, clauzele de salvgardare care însoţesc monitorizarea României şi a Bulgariei expiră la sfârsitul anului, dar CE spune că cele doua procedee nu sunt legate. Unele state membre printre care si Olanda ar fi dorit ca aceste clauze să fie prelungite, dar acest lucru nu se va intâmpla.

Prin urmare, miniştrii vor fi de acord, luni, ca mecanismul de verificare şi cooperare să continue. În lipsa sancţiunilor posibile, el va fi axat pe cooperarea României şi a Bulgariei cu diferitele capitale europene astfel incât ele să-şi rezolve problemele repede.
În fine, PE a cerut în primăvară Comisiei să redacteze un raport privind gestionarea fondurilor europene în România şi Bulgaria.

Potrivit unor surse diplomatice, acest document va fi dat publicităţii la jumătatea lunii octombrie.

Corespondentul RFI, Mihaela Gherghişan