Romania ar putea avea in curând un nou consulat in Republica Moldova - la Cahul.

200807-5645.jpg

Romania ar putea avea in curând un nou consulat in Republica Moldova - la Cahul.

Ministerul moldovean de externe publica pe site un comunicat, conform căruia aceasta propunere a fost discutata in timpul intilnirii dintre presedintele moldovean Vladimir Voronin si ministrul roman de externe Lazar Comanescu - cu ocazia recentei vizite a acestuia din urma de la Chisinau. Presa moldoveana da totusi ca sigura deschiderea noului consulat.

Noua secţie consulară a României în Republica Moldova va fi deschisă la Cahul, anunţă Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene într-un comunicat de presă. Chişinăul a acceptat oferta Bucureştiului în schimbul deschiderii unui consulat al Republicii Moldova la Iaşi.

Comunicatul de la MAE mai anunţă că pe viitor va fi examinată şi posibilitatea deschiderii - în baza principiului de reciprocitate - a unor consulate la Constanţa şi Bălţi.

Potrivit Externelor de la Chişinău, în cadrul vizitei lui Lazăr Comănescu în Republica Moldova, părţile s-au pus de acord în vederea urgentării negocierilor pe marginea Acordului politic de bază şi Tratatului de frontieră, lucru care „va deschide perspective reale şi pentru semnarea Convenţiei privind micul trafic la frontieră.

Trebuie spus că relaţiile dintre Chişinău şi Bucureşti au început să se răcească odată cu apropierea României de Uniunea Europeană. Autorităţilor comuniste de la Chişinău nu le-a plăcut ideea preşedintelui Traian Băsescu de unire a celor două state în cadrul Uniunii Europene. Chişinăul oficial a pornit un adevărat război al declaraţiilor împotriva statului vecin.

După aderarea la Uniunea Europeană şi introducerea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, România a solicitat în repetate rânduri deschiderea unor birouri consulare suplimentare în Republica Moldova pe motiv că misiunea diplomatică nu face faţă fluxului de cereri pentru vize şi cetăţenii. Deşi preşedintele Vladimir Voronin a promis la început că va deschide două consulate, el s-a răzgândit foarte repede, invocând că ideea Bucureştiului este inoportună.

În ce priveşte soarta Acordului politic de bază şi Tratatului de frontieră, istoria celor două documente a început la scurt timp după proclamarea independenţei Republicii Moldova, în anul 1991. Negocierile au rămas fără rezultate deoarece părţile nu s-au pus de acord pe chestiuni de identitate, istorie şi limbă. România insistă pe principiul „ un popor două state", iar Chişinăul pe ideea „ popoare diferite, state diferite".

Chişinău, Ilona Spătaru

10/07/2008; 00h05