Ritli Ladislau, noul ministru al Sănătăţii

ritli-ladislau.jpg

Ritli Ladislau, noul ministru al Sănătăţii.

Ritli Ladislau este noul ministru al Sănătăţii. El a depus miercuri seară jurământul de învestitură în cadrul unei ceremonii la Palatul Cotroceni. Tot miercuri preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul privind numirea în funcţie a medicului orădean, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

De asemenea, şeful statului a semnat decretul prin care se ia act de demisia lui Cseke Attila din funcţia de ministru al Sănătăţii şi se constată încetarea funcţiei acestuia de membru al Guvernului.

La ceremonie, preşedintele Traian Băsescu aţinut să-i atragă atenţia noului ministru că "vreau să înţelegeţi ceea ce precedesorul dumneavoastră nu a înţeles, că nu se pot da alţi bani la sănătate până când nu închidem robinetele prin care se scurg bani de la sănătate, dar nu înspre bolnavi, ci înspre alte direcţii".

La rândul său, premierul Emil Boc a declarat că incidentele nefericite din 2002, când 20 de bebeluşi au murit la Maternitatea din Oradea, în urma cărora Ritli Ladislau a demisionat de la conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, nu implică nicio responsabilitate penală care să împieteze performanţele sale. Premierul Emil Boc a spus că a cerut clarificări în acest sens.

Şeful  Guvernului a precizat ca noul ministru al Sănătăţii va coordona şi activitatea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dar CNAS îşi va păstra calitatea de ordonator de credite.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a fost creată în 1999 şi atunci era în subordinea Ministerului Sănătăţii. În 2006 ea a devenit autonomă şi a trecut în coordonarea Executivului.

În urmă cu un an, fostul ministru al Sănătăţii Cseke Attila declara că va propune Guvernului trecerea CNAS în subordinea Ministerului .El spunea că degeaba ministerul încearcă să dezvolte politici cât mai aproape de nevoile pacientului dacă banii sunt la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Cine este Ritli Ladislau

Potrivit UDMR, Ritli Ladislau este unul dintre cei mai reputaţi medici din Oradea, ocupând de-a lungul ultimilor 30 de ani mai multe funcţii administrative. S-a născut la Oradea, la 8 iunie 1948, şi a absolvit Facultatea de Medicină din Timişoara în anul 1973 ca şef de promoţie.

Ritli Ladislau a fost director al Spitalului Teritorial Orăşenesc Stei între anii 1978-1986, apoi medic inspector la Direcţia Sanitară Bihor până în 1990, când a devenit director adjunct al Spitalului de Copii Oradea. Între 1997 şi 2009 a condus Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Bihor.

Ritli Ladislau este specialist în pediatrie, oncologie şi hematologie, conferenţiar universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii din Oradea. Din anul 2010, este director medical al Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea.

Premierul Emil Boc despre Ritli Ladislau, noul ministru al Sănătăţii