Republica Moldova are preşedinte!

Parlamentul de la Chişinău l-a votat vineri pe magistratul Nicolae Timofti în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Unicul candidat la preşedinţie a primit 62 de voturi, în condiţiile în care avea nevoie de 61.

Pentru a fi ales preşedinte, Nicolae Timofti trebuia să obţina 61 de voturi din partea deputaţilor. Alianţa pentru Integrare Europeană dispune, însă, de 58 de voturi, dar a obţinut şi voturi din partea grupului parlamentar al socialiştilor, condus de Igor Dodon.

Partidul Comuniştilor a anunţat înaintea şedinţei că nu va participa la alegerea viitorului preşedinte. Deputaţii comunişti au anunţat, tot pentru vineri, un amplu protest faţă de ilegalităţile comise de actuala guvernare. La acţiunile comuniştilor sunt aşteptaţi în jur de 20 de mii de oameni.

Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a dat asigurări că manifestaţiile organizate de Opoziţie vor fi paşnice, asta dupa ce pe parcursul săptămânii, premierul Vlad Filat a convocat doua şedinţe cu şefii instituţiilor de forţă, cerându-le să asigure ordinea publică, astfel încât să nu avem un alt "7 aprilie 2009". Premierul susţine ca liderul PCRM ar trebui să-şi asume responsabilitatea pentru acţiunile de vineri.

Republica Moldova nu are preşedinte de aproape trei ani.