Regimul Gaddafi este în pragul colapsului

libia-afis-muammar-gaddafi-afp.jpg

În jurul reşedinţei lui Gaddafi, violenţele se intensifică

UPDATE: Violenţele se intensifică la Tripoli în jurul reşedinţei lui Muammar Gaddafi. Liderul libian s-ar afla încă în imobil, susţin surse diplomatice citate de AFP.

The Guardian citează un purtător de cuvânt al rebelilor libieni care a declarat că mai multe tancuri au ieşit dimineaţă din complexul rezidenţial al lui Muammar Kadhafi de la Tripoli şi au deschis focul. Duminică, rebelii au preluat controlul mai multor cartiere ale capitalei, însă în oraş încă mai există puncte de rezistenţă ale forţelor loiale colonelului Muammar Gaddafi, potrivit site-ului Al-Jazeera.

Între timp, cei trei fii ai lui Gaddafi au fost arestaţi, iar Consiliul Naţional de Tranziţie libian a anunţat că este pregătit să se mute la Tripoli. CNT a fost recunoscut ca singur reprezentant al Libiei de 32 de ţări, dar va avea sarcina dificilă de a instaura ordinea după haosul post-conflict, comentează The Guardian, în ediţia electronică.

Un viitor democratic al Libiei peste noapte este o iluzie, spune la RFI analistul Radio România Actualităţi, Carmen Gavrilă. Ea precizează că oameni care provin din vechiul regim fac parte din Consiliul Naţional de Tranziţie. "Nu numai legitimitatea şi puritatea democratică a acestor oameni este sub semnul întrebării, este sub semnul întrebării însuşi viitorul Libiei. Este vorba de o ţară care are mai multe straturi de diviziuni. Sunt peste 140 de triburi care de foarte multe ori au interese divergente şi au existat lupte interne foarte intense între aceste triburi pe care doar Gaddafi, cu mână forte, prin metode mai mult sau mai puţin ortodoxe, a reuşit să le ţină la un loc. Pe de altă parte, majoritatea rebelilor a avut baza de operaţiuni în est, iar acum au ajuns în vest şi e posibil ca, după ce va trece această stare de euforie, să înceapă să iasă la iveală animozităţi. Este vorba despre o ţară profund tribală, o ţară fără cultură democratică. A vorbi despre societate civilă în Libia - care este baza unei democraţii - este absurd."

Purtătorul de cuvânt al regimului libian a declarat duminică seară că 1.300 de persoane au murit în precedentele 24 de ore la Tripoli, descriind confruntările din capitală drept o "tragedie".

Muammar Gaddafi trebuie să recunoască faptul că nu mai controlează Libia şi trebuie să renunţe la putere, a declarat preşedintele american, Barack Obama. Liderul de la Washington a afirmat că "viitorul Libiei se află acum în mâinile poporului libian", iar Statele Unite vor continua să coopereze cu Consiliul Naţional de Tranziţie. Liderul libian a declarat însă într-un mesaj audio că va lupta până la moarte.

Între timp, fiul cel mare al lui Gaddafi, Mohammed, a declarat într-un scurt interviu pentru televiziunea Al Jazeera ca este ţinut în arest la domiciliu de către rebeli. El a acceptat să se predea în schimbul promisiunii că îi va fi garantată siguranţa. Şi Saif al-Islam, un alt fiu al colonelului, a fost arestat după ce Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pentru crime împotriva umanităţii comise în Libia.