"Regele Stelei Dimineţii", noul lider nord-coreean

regele-stelei-diminetii-noul-lider-nord-coreean.jpg

Kim Jong-un, noul lider din Coreea de Nord

Coreea de Nord are un nou lider, după moartea lui Kim Jong-il. La mai puţin de 30 de ani, enigmaticul Kim Jong-un, cel mai tânăr dintre fiii fostului lider nord-coreean, accede la conducerea singurei dinastii comuniste din lume, dotate cu arma nucleară. Cine este Kim Jong-un, supranumit "Regele Stelei Dimineţii"?

Cel mai tânăr fiu al dictatorului nord-coreean este învăluit în mister. Kim Jong-un, născut în 1983 sau la începutul lui 1984 este un tânăr a cărui imagine de adult nu era cunoscută de nimeni până acum un an. El a fost desemnat să asigure succesiunea tatălui său, la câteva minute după anunţul morţii lui Kim Jong-il.

Prima fotografie a sa a fost publicată de Phenian abia în septembrie anul trecut. Supranumit "Regele Stelei Dimineţii", Kim Jong-un este fiul celei de-a treia soţii şi de altfel preferata lui Kim Jong-il.

General cu patru stele, noul lider nord-coreean a fost format în instituţii elveţiene, unde a devenit un mare amator de baschet.

Kim Jong-un nu era citat iniţial de analişti ca fiind cel mai bine plasat în ordinea succesiunii, fratele său cel mai mare, Kim Jong-nam fiind considerat mult timp favorit. Dar acesta ar fi pierdut favorurile tatălui său după expulzarea sa din Japonia, unde a încercat să pătrundă cu un paşaport fals, în 2001.

Informaţii citate de BBC arată că aparatul de propagandă pregătise deja ascensiunea lui Kim Jong-un. Există deja poeme şi un cântec care evocă virtuţile de lider ale acestuia. În plus, zece milioane de portrete cu Kim Jong-il alături de Kim Jong-un ar fi gata de distribuit populaţiei.