Regele a murit. Trăiască Regele !

200907-13499.jpg

Regele a murit. Trăiască Regele !

Cine va fi Regele muzicii pop, după dispariţia lui Michael Jackson ?
O întrebare la care nimeni nu poate da un răspuns acum. "Tronul" va fi
foarte greu de ocupat, întrucât conceptul de "superstar" s-a schimbat
foarte mult în ultimii ani.

Cine va fi Regele muzicii pop, după dispariţia lui Michael Jackson ? O întrebare la care nimeni nu poate da un răspuns acum. "Tronul" va fi foarte greu de ocupat, întrucât conceptul de "superstar" s-a schimbat foarte mult în ultimii ani.

Mulţi dintre marii artişti aflaţi în viaţă, Bono de la U2, Mick Jagger sau Madonna vor fi plânşi de milioane de fani după moartea lor. Reprezentanţii industriei muzicale se întreabă însă dacă ar mai putea apărea vreodată un alt cântăreţ ca Michael Jackson, care să doboare recordurile stabilite de acesta : peste 750 de milioane de discuri vândute, videoclipuri revoluţionare, multe premii la activ.

"Michael Jackson nu este doar Regele muzicii pop, este ultimul rege al muzicii pop", crede cantautorul scoţian Nick Currie, care preferă pentru scenă numele de Momus. "Michael Jackson a avut acea combinaţie rară de talent, muncă titanică şi excentricitate", spune el.

De partea sa, Scott Plagenhoef, redactor-şef la Pitchfork, o revistă muzicală foarte influentă din Chicago apreciază că industria muzicală a fost salvată de succesul uriaş al albumului "Thriller" şi de videoclipurile artistului.

"Însă în prezent, odată cu televiziunea prin cablu şi prin satelit, odată cu DVD-urile şi jocurile video, există foarte multe alternative. Muzica nu pare să mai ocupe un loc de frunte în topul pasiunilor tinerilor şi în cel al culturii pop", crede el.

Mult mai optimist este Jerry del Colliano, specialist în industria muzicală, profesor la Universitatea din California de Sud. El e sigur că omenirea va produce întotdeauna staruri. "Dacă Michael Jackson din epoca Thriller s-ar întoarce dintre morţi, el nu ar mai putea să vândă CD-uri, căci perioada acestora este depăşită. Înregistrările sunt moarte, CD-urile sunt moarte, iar descărcările legale de muzică de pe Internet sunt în agonie", spune el.

Expertul crede însă că apariţia unui viitor Michael Jackson este posibilă, dar vedetele vor proveni din reţelele de socializare Facebook şi MySpace.

"Acest lucru îmi aduce aminte de Jocurile Olimpice. Întotdeauna se spune : Nu se poate mai bine de atât. Dar va exista întotdeauna o legendă al cărei talent muzical va depăşi talentul celorlalţi, chiar dacă acea persoană va deveni cunoscută într-o altă manieră", crede Jerry del Colliano. (CR - 7 iulie 2009;08.55h)