Rebelii libieni, opriţi la est de Sirt

libia.jpg

Rebelii la 120 de kilometri de Sirt.Reuters/Finbarr O'Reilly

Rebelii libieni au fost vizaţi de o ambuscadă la aproximativ 60 de kilometri de Sirt, oraşul natal al colonelului Muammar Gaddafi. În urma confruntărilor care nu au durat mai mult de 30 de minute, convoiul rebelilor a fost întors din drum. În acest timp are loc transferul de atribuţii între coaliţia internaţională şi NATO. Alianţa Nord-Atlantincă a dat asigurări că rolul ei în această misiune e de a proteja civilii şi nu de a susţine forţele rebele.

Din relatările unor jurnalişti francezi reiese că forţele armate ale colonelului Gaddafi au împuşcat mortal cel puţin doi combatanţi.

Atacul de luni încurcă planurile opoziţiei libiene. Rebelii veneau după mai multe victorii repurtate la sfârşitul acestei săptămâni. Printre acestea se numără şi mai multe terminale petroliere importante din estul ţării.

În plus, forţele coaliţiei internaţionale bombardaseră noaptea trecută şi în această dimineaţă oraşul natal al colonelului Gaddafi.

Oraşul Sirt este şi un punct strategic pe traseul spre capitala Tripoli  nu doar simbolic. Potrivit unor martori citaţi de AFP, în oraş străzile sunt pustii, magazinele închise iar singurele mişcări vin din partea patrulelor colonelului Gaddafi.

În prezent are loc transferul de atribuţii între coaliţia internaţională şi NATO. Alianţa Nord-Atlantică a dat asigurări că rolul ei în această misiune e de a proteja civilii şi nu de a susţine forţele rebele.

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan, intervievată de Anca Năstase