Război comercial între Beijing şi Washington

china-20090914130151.jpg

Urmare a deciziei Statelor Unite de a taxa excesiv tuburile de oţel şi anvelopele chinezeşti, Beijing a reacţionând taxând la rândul său piesele auto şi puii nord-americani. (Foto : Reuters)

După ce Washington-ul a decis să taxeze excesiv tuburile de oţel şi anvelopele chinezeşti, Beijing-ul a reacţionat pe măsură: prin taxarea pieselor auto şi a puilor americani. Impunerea de către Statele Unite de taxe vamale la importurile de anvelope chinezeşti reprezintă o formă “gravă” de protecţionism şi “subminează” relaţiile economice dintre cele două ţări, a declarat Ministerul chinez al Afacerilor Externe.

După ce Washington-ul a decis să taxeze excesiv tuburile de oţel şi anvelopele chinezeşti, Beijing-ul a reacţionat pe măsură: prin taxarea pieselor auto şi a puilor americani.

Impunerea de către Statele Unite de taxe vamale la importurile de anvelope chinezeşti reprezintă o formă “gravă” de protecţionism şi “subminează” relaţiile economice dintre cele două ţări, a declarat Ministerul chinez al Afacerilor Externe.

Urmare a deciziei Statelor Unite de a taxa excesiv tuburile de oţel şi anvelopele chinezeşti, Beijing a reacţionând taxând la rândul său piesele auto şi puii nord-americani.

Corespondentul RFI la Beijing, Marc Lebeaupin

Beijing-ului nu i-a trebuit mult timp pentru a răspunde ofensivei americane împotriva oţelului şi anvelopelor chinezeşti. Nu mai mult de 24 de ore pentru a da un răspuns, fără îndoială planificat de mult de către funcţionarii ministerului de comerţ.

În comunicatul său, Guvernul a anunţat că, în conformitate cu legislaţia naţională şi cu reglementările OMC, China a decis iniţierea unei proceduri “anti-dumping” împotriva pieselor auto şi a păsărilor exportate către China, un răspuns venit ca urmare a creşterii de la 4 la 35% a taxelor americane aplicate oţelurilor şi anvelopelor chinezeşti.

Tensiunea se amplifică

Pentru Beijing, această ultimă decizie a americanilor este considerată ca o “gravă măsură de protecţionism comercial”. O măsură care va provoca în China pierderea a 100.000 de locuri de muncă, şi va costa industria anvelopelor un miliard de dolari.

Războiul comercial este, prin urmare, declarat între Beijing şi Washington, China reproşându-i preşedintelui Obama în special nerespectarea angajamentelor sale prin adoptarea acestor măsuri. China avertizase deja Statele Unite că va reacţiona dur împotriva unei astfel de măsuri.

Aceste decizii luate, de o parte şi de alta, nu vor duce la ameliorarea climatului şi aşa tensionat dintre cele două ţări, în timp ce şeful de la Casa Albă se pregăteşte să-l primească pe preşedintele chinez Hu Jintao, la Pittsburgh, cu ocazia summit-ului G20.