Rambursare de fonduri europene de la agricultorii francezi

Comisia Europeană cere statului francez rambursarea a sute de milioane de euro, acordate ca ajutor între 1992 şi 2002 producătorilor de fructe şi legume. Aceste subvenţii sunt considerate ilegale de Uniunea Europeană. Ministrul Agriculturii, Bruno Le Maire a obţinut un nou termen de două luni pentru a explica la Bruxelles cum va fi rambursată această sumă.

Comisia Europeană cere statului francez rambursarea a sute de milioane de euro, acordate ca ajutor între 1992 şi 2002 producătorilor de fructe şi legume.

Aceste subvenţii sunt considerate ilegale de Uniunea Europeană. Ministrul Agriculturii, Bruno Le Maire a obţinut un nou termen de două luni pentru a explica la Bruxelles cum va fi rambursată această sumă.

Conform Les Echos, suma datorată este de 700 de milioane de euro.

Cererea ministrului a fost aprobată şi reprezintă o primă victorie. La începutul săptămânii, acesta declara că va obţine concesii din partea Comisiei Europene.

Parisul a câştigat aşadar timp. În schimb, pe fond, Comisia rămâne intransigentă : Franţa va rambursa subvenţiile, afirmă Bruxelles-ul.

Problema este că nu ştim încă la ce valoare se ridică factura. S-a vorbit iniţial de 330 de milioane de euro, la care se adaugă 150 de milioane de euro ce reprezintă dobânzi.

Noutatea de astăzi este că la suma de mai sus se mai adauga 200 de milioane, conform Les Echos.

Aceste 200 de milioane reprezintă ajutorul vărsat nu de statul francez, ci de organizaţiile profesionale.

În total, se ajunge aşadar la un total de 700 de milioane de euro, iar producătorii de fructe şi legume nu au nici cea mai mică intenţie de a rambursa vreo centimă.