Putin: Nu am nevoie să trişez pentru a câştiga prezidenţialele

vladimir-putin-foto-reuters.jpg

Vladimir Putin. Foto: Reuters

Vladimir Putin a avut marţi prima sa reacţie publică după manifestaţia de amploare a opoziţiei de la Moscova de sâmbătă. Premierul rus declară că "nu are nevoie să trişeze" pentru a câştiga alegerile prezidenţiale. El califică opoziţia rusă drept "dezorganizată şi fără obiective clare".

Vladimir Putin respinge apelurile opoziţiei de revizuire a rezultatelor alegerilor parlamentare. Premierul rus susţine, pe de altă parte că nu are nevoie să trişeze pentru a câştiga alegerile prezidenţiale din luna martie. "În calitate de candidat, nu am nevoie de nici un truc (…), vreau să mă bazez pe voinţa expresiei populare, pe încrederea lor", declară Vladimir Putin.

Manifestaţia de sâmbătă de la Moscova a reunit între 70.000 şi 100.000 de persoane, potrivit estimărilor presei. Oamenii au ieşit în stradă pentru a cere alegeri libere în Rusia şi pentru a solicita anularea rezultatelor alegerilor parlamentare din 4 decembrie, scrutin câştigat de partidul de guvernământ Rusia Unită.

Pe de altă parte, Vladimir Putin pune opoziţia la zid. Aceasta este o mişcare fără lider şi fără "obiective clare", care încearcă să discrediteze procesul electoral în vederea prezidenţialelor din martie 2012. "Care este problema aici? (Opozanţii) nu au un program unificat, mijloace clare şi comprehensibile de a-şi atinge obiectivele, care nu sunt nici ele clare şi nu au oameni capabili să facă lucruri concrete", spune premierul rus.

În paralel cu intervenţia publică a lui Putin, preşedintele Dmitri Medvedev a numit un nou vice prim-ministru, în persoana lui Vladislav Surkov. Cine este acest personaj care, recent, a spus despre manifestanţi că "nu pot fi daţi la o parte într-o manieră arogantă"? Răspunde corespondentul RFI la Moscova, Liviu Iurea:

Surkov şi-a făcut pionieratul în afaceri şi politică sub oblăduirea oligarhului rus Mihail Hodorkovski. La începutul anilor 90, Surkov a condus departamentul de reclamă a primei bănci din portofoliul lui Hodorkovski. Apoi, Surkov a lucrat pentru un alt oligarh rus, în cadrul băncii Alpha Grup. A lucrat şi în mass-media, la postul public de televiziune ORT, pe vremea în care multimiliardarul rus Boris Berezovski controla acest canal. A intrat în marea politică în Kremlin, în 1999, şi a fost unul dintre autorii operaţiunii aşa-numite Succesorul, când Boris Elţîn renunţa de bunăvoie la putere şi îi preda gentuţa cu butonul nuclear lui Vladimir Putin.

A început să fie numit "principalul ideolog al Kremlinului", din momentul în care a coordonat crearea organizaţiilor de tineret din Rusia, un proiect personal al lui Vladislav Surkov. S-a ajuns la situaţia în care toţi coordonatorii sediilor de campanie ale Rusiei Unite în regiuni aveau nevoie de "binecuvântarea" lui Surkov de la Kremlin. S-a vorbit mult şi despre revigorarea electoratului cu vederi liberale, prin relansarea pe piaţă a partidului Cauza Justă, proiect pus la cale tot de Surkov. Acum, în guvernul rus, Vladislav Surkov se va ocupa de probleme legate de modernizarea economiei ruse. Întrebat dacă se va mai amesteca în intrigile şi jocurile de culise de pe scena politică din Rusia, Surkov a răspuns zâmbind: "Nu, în nici un caz, sunt prea odios pentru noile realităţi cu care se confruntă acum Rusia".

 
Corespondentul RFI la Moscova, Liviu Iurea