PSD şi PDL îngroapă securea doar pe jumătate

Actuala coaliţie de guvernământ este încă viabilă. PSD nu va accepta însă ca parteneriatul cu PDL să fie folosit pentru protejarea unor ilegalităţi comise de miniştri. Iată ce a spus preşedintele social-democrat Mircea Geoană, luni, 3 august. Liderul PDL Adriean Videanu îl acuză pe Geoană că se află în campanie electorală.

Actuala coaliţie de guvernământ este încă viabilă. PSD nu va accepta însă ca parteneriatul cu PDL să fie folosit pentru protejarea unor ilegalităţi comise de miniştri. Iată ce a spus preşedintele social-democrat Mircea Geoană (audio) , luni, 3 august.

El face un apel către PDL de a nu subordona activitatea coaliţiei şi a Guvernului intereselor electorale prezidenţiale.

"Nu cred că pentru a repara onoarea unei doamne ministru trebuie să aruncăm în aer stabilitatea României", a spus Geoană, aluzie la ministrul Turismului, Elena Udrea.

Una din problemele coaliţiei este acceptul PSD la înfiinţarea comisiei de anchetă Udrea.

"În opinia noastră, lucrurile care sunt de domeniul public şi care sunt imputabile miniştrilor, indiferent că sunt de la PDL sau de la PSD şi care sunt în zona de acţiune a unei comisii parlamentare trebuie să îşi urmeze cursul. Coaliţia nu a fost făcută pentru a proteja miniştrii care comit ilegalităţi sau care au dubii cu privire la moralitate. Acest lucru trebuie adus în coaliţie, dar asta nu înseamnă împiedicarea unei anchete parlamentare sau a unei anchete publice", crede Mircea Geoană.

De partea sa, liderul PDL Adriean Videanu (audio) afirmă că PDL nu a provocat nici un scandal în coaliţie şi nu va răspunde provocărilor PSD.

"PDL este preocupat de situaţia economică în care se află ţara. Nu vrem să răspundem acestor atacuri politice, nu vrem să luăm în calcul nici acţiuni politice, care nu fac altceva decât să creeze premizele unei crize politice. De aceea, preocuparea noastră principală o reprezintă rezolvarea problemelor pe care societatea le are, dat fiind accentuarea crizei în primul semestru. PDL nu va răspunde provocărilor, pentru că această comisie împotriva Elenei Udrea este un demers politicanist, care este un fel de provocare", declară Adriean Videanu.

El acuză Partidul Social Democrat de duplicitate, apreciind că social-democraţii sunt "la guvernare şi în Opoziţie".

"Domnul Geoană este în campanie electorală. Dincolo de ceea ce discutăm în cadrul coaliţiei, domnia sa are altă prezenţă publică. Avem un program de guvernare comun, care se bazează pe gestionarea crizei, nu pe duplicitatea pe care PSD o are, la guvernare şi în Opoziţie. Vă rog să îi reamintiţi domnului Geoană că are jumătate din Cabinet. Poate uită acest lucru. Una este în Cabinet, alta este ceea ce discutăm în Parlament. Majoritatea parlamentară care ar trebui să susţină demersurile Guvernului are atitudinea pe care o ştiţi foarte bine", conchide prim-vice-preşedintele PDL.

Preşedintele PSD nu îşi dă seama că vine o vârstă când anumite exprimări îl fac penibil. Acest lucru este valabil şi pentru Viorel Hrebenciuc. Iată ce a spus ministrul Turismului, Elena Udrea, luni, 3 august. Reacţia a venit după ce Mircea Geoană a afirmat că atacurile PDL vin din "onoarea rănită" a Elenei Udrea.

Ministrul Turismului spune că liderii PSD încearcă să găsească un ţap ispăşitor pentru problemele cauzate de atacurile pe care le-au lansat.

"Domnul Mircea Geoană este în campanie electorală încă din ianuarie, când s-a făcut această coaliţie. Că ei acum caută să iasă din scandalul pe care l-au provocat, găsind un ţap ispăşitor, este problema lor", consideră Elena Udrea.

"Constat că vine o vârstă la care oamenii nu-şi dau seama că anumite exprimări îi fac penibili. Şi la dânsul şi la domnul Hrebenciuc", comentează ministrul.

Mircea Geoană, despre Traian Băsescu